fbpx

Winternieuwsbrief november 2015

Dit is de winternieuwsbrief , november 2015 van praktijk Acu-Putten Alkmaar.

Yin en Yang – leven met de seizoenen
Door de seizoenen heen is er een voortdurende variatie in Yin en Yang.  Van de lente naar de zomer is er een toename van Yang en een afname van Yin. Als deze transformatie van Yin en Yang op de langste zomerdag zijn hoogtepunt bereikt is er een afname van Yang en een toename van Yin.

Op de kortste dag van het jaar, in het hart van de winter op 21 december is er een hoogtepunt van Yin-energie. Vanaf november gaat de herfst langzaam over in de winter. Het is daarom belangrijk om Yin en Yang in je lichaam in balans te houden.

Als het buiten kouder wordt en de natuur zich terugtrekt, keert jouw energie ook meer naar binnen en gaat meer rond de organen zitten. Met dikke jassen, sjaals en mutsen kunnen we ons beschermen tegen de kou. Daarnaast is het belangrijk om onze interne kachel wat op te stoken. Hierdoor voel je je energieker, warmer en versterk je je weerstand.

Algemene tips:

  • luister naar je lijf en wees er aardig voor; zorg voor voldoende rust en ontspanning
  • dit is het seizoen om meer naar binnen gekeerd te zijn; tijd voor zelfbezinning, meditatie, meer activiteiten in huis
  • blijf actief genoeg om je lichaam soepel te houden; maak eens een lekkere wandeling
  • zorg dat je genoeg daglicht krijgt, ga lekker bij het raam in de zon zitten
  • houd je lichaam warm; vooral je onderrug, buik en voeten: draag kleding in laagjes
  • gebruik een warme kruik of boek een moxa-behandeling als je kouwelijk bent
⇓ Lees meer ⇑


Warme thee op een koude dag 

Kruiden die iedereen in huis moet hebben in de wintertijd zijn kaneelstokjes en verse gember.
Met deze lekkere thee blijf je lekker warm. Via de meridianen verspreiden de kruiden de warmte door je hele lichaam, tot aan de kleinste bloedvaatjes in handen en voeten.
Je maakt het door een eetlepel geraspte gember en een kaneelstokje 10 minuten zachtjes te laten koken in 1/2 – 1 liter water. Inschenken door een zeefje en eventueel een schepje honing toevoegen.  De thee werkt preventief en curatief bij verkoudheid en griep.

Warme gembercompressen

Kun je geen genoeg krijgen van gember, wil je er alles van weten en zelf aan den lijve ervaren wat gember met je doet ? Dan kun je meedoen met de verwenochtend met warme gembercompressen op 12 december. Meer info


Voeding in de herst en winter – eet meer uien, prei en knoflook

Ze doen je soms huilen, maar er is vooral reden tot vrolijkheid als je beseft waar deze groenten allemaal goed voor zijn.
Uien, prei, knoflook en bieslook behoren allemaal tot het geslacht allium en zijn uitstekende groenten om te eten in de herfst en winter. Ze hebben een scherpe smaak, verwarmen ons en bewegen energie in het lichaam. Ze hebben een gunstige invloed op de longen en luchtwegen.

De longen verdienen in dit jaargetijde extra aandacht. Zij behoren namelijk tot het element Metaal, wat gerelateerd is aan de herfst. De smaak die bij dit element hoort is scherp. Alle ui-achtigen hebben een sterke geur en specifieke smaak, te danken aan het hoge gehalte aan zwavel dat ze bevatten. Zwavel reinigt het lichaam en helpt bij de vertering van eiwitten. Ui-achtigen maken de bloedvaten schoon en beschermen tegen infecties. Dit komt doordat ze anti-septische stoffen bevatten. Ze zorgen voor een gezonde darmflora, wat op zijn beurt weer een belangrijke rol speelt bij de weerstand tegen ziekte.

Romige preisoep met mosterd
Prei bevat veel voedingsvezels en werkt mild laxerend. Ook bevat prei bacterie-dodende stoffen, is het vocht afdrijvend en kan het helpen tegen artritis. De vochtdrijvende werking wordt verklaard omdat prei zoveel kalium bevat. Hierdoor wordt de nierfunctie versterkt. Prei en alle andere ui-achtigen kunnen het cholesterol-gehalte en de bloeddruk verlagen. De groente is rijk aan zwavel, waardoor het een reinigend effect heeft op het lichaam. In termen van de chinese geneeskunde is het een groente met een scherp-zure smaak en een warme thermische werking. Het werkt op de Long- en Lever-meridaan.

Mosterd is verwarmend, scherp en diuretisch. Mosterd is erg lekker en ook nog eens goed voor de spijsvertering. In de Chinese geneeskunde wordt het eveneens gebruikt bij de behandeling van hoest met vastzittend slijm. Het reguleert de Qi van de Longen.

Ingrediënten: olie, bouillon, prei in fijne ringetjes gesneden, mosterd, creme fraiche
optioneel: gerookte kip in blokjes

Verhit de olie in een soeppan en bak de prei gedurende ± 5 minuten. Voeg bouillon toe en laat 15 min. zachtjes koken. Schep de mosterd en de crème fraîche in de soep. Je kunt er nu voor kiezen om de soep (gedeeltelijk) te pureren met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout en schep hem in kommen of diepe borden. Strooi er eventueel wat achtergehouden ringen prei over. Ook kun je er wat blokjes gerookte kip aan toe voegen.

badzout epsom magnesium sulfaatVoetenbad met Epsomzout
Voor zachte en warme voeten neem je regelmatig een voetenbad.
Badzout is niet alleen lekker in een ligbad, maar is ook zeer geschikt om te gebruiken in een ontspannend voetenbad. Voor het maken van badzout gebruiken we naast zeezout ook Epsom-zout.
Eigenlijk is geen zout, maar een minerale samenstelling van magnesium en sulfaat. Het wordt makkelijk opgenomen door de huid, dit maakt het ideaal als badzout.

Regelmatig een (voeten) bad met Epsomzout ontspant het zenuwstelsel en helpt daarom tegen stress, zorgt voor een goede nachtrust, verzacht en reinigt de huid, verwijdert dode huidcellen, verlicht spier- en gewrichtspijnen, helpt tegen pijnlijke voeten en benen en werkt ontkrampend

Recept: 2 delen zeezout, 1 deel epsomzout (magnesium sulfaat / bitterzout),  etherische eucalytus olie of andere olie

Eerst het bitterzout en het zeezout goed mengen. Daarna de etherische olie toevoegen. Als je het leuk vind kun je er (voedings)kleurstof en gedroogde kruiden bij doen.

Voeg 2-3 eetlepels van het zoutmengsel toe aan een bak met heet water en laat je voeten minstens 20 minuten weken. Voor extra zachte voeten doe je ook een scheut (amandel) olie in het water.


Eucalyptus verdrijft de winterblues en is goed voor de luchtwegen

Het belangrijkste werkingsgebied van eucalyptus zijn de luchtwegen. Het scherpe, kamferachtige aroma zorgt voor oplossen van slijm in de longen. De anti-bacteriële en anti- virale eigenschappen maken het een ideaal middel bij de behandeling van verkoudheid, voorhoofdsholte ontsteking, keelpijn en bronchitis. Het is een echte immuunversterker en werkt bovendien goed bij (reumatische) pijnen door kou en vocht. Op mentaal nivo helpt eucalyptus bij het verdrijven van melancholie, het zorgt voor meer vitaliteit en een positieve instelling.

 

Agenda:
Zaterdag 21 november: introductieworkshop chinese guasha 
Zaterdag 12 december: verwenochtend met warme gembercompressen