fbpx

Slapeloosheid | Acupunctuur – een natuurlijke aanpak | Alkmaar

Slapen zonder slaapmiddelen, een natuurlijke aanpak van acupunctuur slapeloosheidslapeloosheid

Heb jij last van slecht slapen? Lees onderstaande tips en geniet meteen van een betere nachtrust.

Slapen het maakt bijna één derde uit van ons leven. Klachten als moeilijk inslapen, ’s nachts wakker worden, vroeg wakker worden, rusteloos slapen hoor je vaak . Niets is erger dan slecht slapen. Dit is wat wij regelmatig horen van mensen die lijden aan slapeloosheid. Als we niet goed kunnen slapen, gaat alles mis. We zijn moe, humeurig, geïrriteerd, de spieren voelen stram, het hoofd doet zeer, we kunnen nauwelijks denken of functioneren. Ons sociale leven en de werksituatie wordt verstoord. Chronisch slaapgebrek kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken.

Benadering westerse en traditionele Chinese geneeskunde

De westerse en de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) kijken op verschillende manieren naar slapeloosheid. Slapeloosheid is het onvermogen om in slaap te vallen of door te slapen als men dat wil. Als er geen aanwijsbare fysieke reden is voor de slapeloosheid, zoals pijn, wordt het meestal gezien als een emotioneel probleem, zoals stress, angst of depressie. Een patiënt met een milde vorm van slapeloosheid krijgt het advies zich meer te ontspannen, en het beperken van alcohol of cafeïnehoudende dranken (zoals koffie, cola en thee) in de avond. Wat daarnaast vaak wordt aanbevolen is een warm bad voor het naar bed gaan of het drinken van warme melk. Waneer deze maatregelen niet effectief zijn worden geneesmiddelen voorschreven die de slaap bevorderen. Door langdurig gebruik van slaapmiddelen kan iemand hiervan afhankelijk worden. Wanneer lange tijd elke nacht slaapmiddelen worden gebruikt worden deze minder effectief of volkomen ineffectief.

Er zijn verschillende vormen van slapeloosheid:

slapen acupunctuurDoor dromen verstoorde slaap: Als de slaap regelmatig wordt verstoord door nachtmerries is er vaak een verstoring van de Galblaas. Dromen waarin bepaalde acties steeds worden herhaald of situaties steeds opnieuw worden beleefd, wijzen op een verstoring in Hart en/of Milt.
Niet in slaap kunnen komen: Hierbij is vaak sprake van zwakte van Hart- en Miltbloed. Mensen blijven wakker en liggen uren te woelen en te piekeren. Dit zijn mensen die zeggen hun gedachten niet te kunnen stoppen.

Gemakkelijk wakker worden: Veel mensen vallen snel in slaap, maar worden na een tijdje wakker en kunnen dan niet opnieuw in slaap komen. Zij kunnen een uur of langer wakker liggen of kunnen soms helemaal niet meer slapen. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan Yin van de Nier en Lever.

Steeds op dezelfde tijd wakker worden: Vaak worden mensen regelmatig wakker op dezelfde tijd. Volgens de TCG stroomt Qi door de gedurende 24 uur door de 12 hoofdmeridianen. Als iemand steeds wakker wordt op een bepaalde tijd kan dit duiden op een verstoring in het orgaan dat op dat moment zijn piek heeft. De Lever heeft zijn piek tussen 1 en 3 uur ’s nachts, dit is de reden dat mensen vaak rond die tijd wakker liggen.

 

De behandeling van slapeloosheid

De behandeling binnen de TCG wordt bepaald door de individuele constitutie van de klant. Niet slechts de symptomen worden behandeld, maar ook de onderliggende oorzaak. Door de disbalans terug te brengen tot normaal voor die persoon wordt tevens het ziektebeeld behandeld.

Acupunctuur

De hiervoor genoemde verstoringen in orgaanfuncties kunnen door acupunctuur worden verholpen. Acupunctuur kan een effect hebben op het centrale zenuwstelsel en kan een stijging in de waarden van sommige neurotransmitters, zoals serotonine veroorzaken. Het verhoogt de secretie van melatonine. Dit is een hormoon wat aangemaakt wordt door de pijnappelklier in de hersenen. De werking van melatonine, soms ook wel slaaphormoon genoemd, helpt bij het in stand houden van de lichaamsritmen en de waak- slaapcyclus. Mensen die met andere klachten bij de acupuncturist komen merken vaak op dat ze sinds de behandelingen met acupunctuur beter slapen.

Acupunctuur slapeloosheidChinese Kruiden

Vele kruiden kunnen worden ingezet bij de behandeling van slapeloosheid.
Een goed voorbeeld is Suan Zao Ren (Zizyphus). Dit voedt Hart en Lever en heeft een kalmerende werking. Het is een aangewezen middel bij de behandeling van nervositeit, prikkelbaarheid, insomnia en hartkloppingen.
Voor mensen met Milt/Hart verstoringen is Gui Pi Tang een succesvolle kruidenformule. Bij een disharmonie van Nier en Hart kan Tian Wang Bu Xin Tang een oplossing zijn. Door de kruiden wordt de slaap dieper en langer. Men voelt zich ’s morgens meer helder en fitter.

Westerse kruidenslapeloosheid kruiden

Er zijn talloze kruiden die een gunstige invloed hebben op een goede nachtrust. Enkele voorbeelden zijn
Valeriaan, Citroenmelisse en Passiebloem. Deze kruiden zijn al zeer lang bekend om hun rustgevende eigenschappen. Zij kunnen zorgen voor een rustige slaap met mooie dromen.

Kinderen

Kinderen die niet of slecht kunnen slapen geef je 2 – 3 keer per dag een kopje thee van kamille en/of lindebloesem. Deze kruiden zijn zeer geschikt voor kinderen die last hebben van rusteloosheid, slapeloosheid, hoofdpijn en hyperactiviteit. Ook kunnen zij gebaat zijn met een zakje lavendel op het kussen of op het nachtkastje.

Meer info of afspraak:

Algemeen         : 072 51 56 004

Erwin van Putten : 06 13 75 3264

Contactformulier