fbpx

Shiitake – paddestoelen die de Qi en de weerstand tegen ziekte versterken

Shiitake wordt wel beschouwd als paddenstoel van de eeuwige jeugd

Paddenstoelen passen helemaal bij de herfst. In de Chinese kruidengeneeskunde, maar ook in de Chinese keuken worden ze al heel lang gebruikt, omdat ze bijdragen aan een lang en vitaalleven. In historische geschriften uit de 13 eeuw worden ze beschreven als ‘levens-elixer’. Een andere bijnaam is ‘paddenstoel van de eeuwige jeugd’

shiitake chinese geneeskunde weerstand

Immuunsysteem-versterkende eigenschappen

De Chinese geneeskunde past het toe bij klachten van de luchtwegen, slechte bloedcirculatie, uitputting en zwakte. Het versterkt de vitale energie en je weerstand tegen ziekte.
Shiitake heeft een gunstig effect op je cholesterol en heeft ook virusbestrijdende eigenschappen. Ze bevatten veel vitamine D en dat komt prima uit nu de zon flink in kracht afneemt.

Culinair gebruik van Shiitake

Shiitake is een echte lekkernij, populair in heel Azië
Je vindt shiitake in het groenteschap in de supermarkt. Bij de (Chinese) toko zijn ze ook gedroogd verkrijgbaar. Tijdens het drogen is de smaak nog krachtiger geworden. Als je gedroogde shiitakes gebruikt laat ze dan eerst een half uur weken door er gekookt water overheen te gieten.
Het weekwater voeg je later toe aan je recept , want dat heeft een zeer krachtige smaak. Je kunt van shiitake een heerlijke soep maken, eventueel in combinatie met andere paddestoelen

Meer goede tips

Wil je regelmatig onze tips ontvangen, dan is een abonnement op onze nieuwsbrief een goed idee.

Inschrijven is geheel vrijblijvend, je kunt je eenvoudig weer afmelden bij ontvangst van elke nieuwsbrief.