Persoonlijksheidstypen volgens de vijf elementen

Volgens de theorie van de vijf elementen zijn we allemaal samengesteld uit de elementen Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal

Persoonlijkheidstypen volgens de vijf elementen. Iedereen is op zijn of haar eigen unieke manier, samengesteld uit de vijf elementen. Wat ons van elkaar verschilt is dat één persoonlijkheidstypen volgens de vijf elementenelement minder of meer dominant is ten opzichte van de anderen.
Weten welk type bij jou dominant is kan je inzicht geven in jouw fysieke, mentale en spirituele samenstelling. Als je je bewust bent van jouw persoonlijkheidstype, verhoogt dit je begrip voor jezelf en voor anderen.

Een hout-type kan zo veranderlijk zijn als het weer

Net zo veranderlijk als het weer, onvoorspelbaar, soms ben je onstuimig als een  herfststorm, andere keren kalm als een frisse lentebries, soms mild en afentoe enorm eigenwijs. Je gaat graag de discussie aan en als je eenmaal een mening hebt, kan iemand je daar niet snel van afbrengen. Als kind vond je het moeilijk om te gehoorzamen en ook nu kom je nog snel in opstand tegen een leidinggevende.

Je bent net als de Lente, die na een lange winter met superkracht weer tot leven komt. Je bent goed in staat om het groter geheel te zien, oplossingsgericht, logisch, redelijk, robuust, onafhankelijk . Je houdt graag controle en bent iemand waar anderen op kunnen rekenen. Rechtvaardigheid en eerlijkheid staan bij jou hoog in het vaandel. Niets kan je meer boos maken dan onrecht.

Jouw dominante emotie maakt hoe je reageert op bepaalde situaties

Elk van de vijf elementen wordt geleid door een dominante emotie, voor jou is dat boosheid. In je onderbewustzijn suddert persoonlijkheidstypen volgens de vijf elementenboosheid, die heel snel kan oplaaien. Het hout-element is gerelateerd aan de Lever en Galblaas, verantwoordelijk voor een vrije stroom van vitale energie (Qi) in je lichaam en voor een vrije stroom van emoties. Als de Qi en emoties vrij stromen, gaan dingen ontspannen en voel je je prettig. Als Hout-type kun je neigen naar klachten als migraine, hoofdpijn, gespannen spieren van nek en schouders, rondmalende gedachten in je hoofd, ’s nacht om 2 uur wakker worden. Vrouwen ervaren vaak problemen rondom de menstruatie, PMS.

Je bent gedreven en een echte doener, het type van geen woorden maar daden. Je weet wat je wilt en je ideeën zet je om in daden zonder dat iets of iemand je daarvan af kan brengen. Je spant je vaak tot het uiterste in en hebt moeite je te ontspannen en niet ‘productief’ te zijn.
Als jij leert om het wat kalmer aan te doen, wat zachter te zijn voor jezelf en anderen zal dat welzijn en gezondheid ten goede komen. Ook je relaties met anderen zullen soepeler verlopen.

Zijn in plaats van doen

Je bewijst jezelf een grote dienst om regelmatig eenvoudigweg te ‘zijn’ in plaats van te ‘doen’. Om overeind te blijven is het belangrijk dat je jezelf aanleert om een paar keer per dag een aantal minuten stil te zitten, bewust ademhalen, een korte meditatie doen of QiGong beoefenen.

Een mooie oefening voor jou is loopmeditatie, waarbij je je bewust bent van elke stap die je zet.

Je kunt daarbij de volgende affirmatie van Thich Nhat Hanh voor jezelf herhalen

De geest kan naar alle kanten afdwalen
maar op dit prachtige pad loop ik in vrede.
Bij elke stap waait een zachte bries
bij elke stap bloeit een bloem.