fbpx

Persoonlijksheidstypen volgens de vijf elementen

Volgens de theorie van de vijf elementen zijn we allemaal samengesteld uit de elementen Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal

Persoonlijkheidstypen volgens de vijf elementen. Iedereen is op zijn of haar eigen unieke manier, samengesteld uit de vijf elementen. Wat ons van elkaar verschilt is dat één persoonlijkheidstypen volgens de vijf elementenelement minder of meer dominant is ten opzichte van de anderen.
Weten welk type bij jou dominant is kan je inzicht geven in jouw fysieke, mentale en spirituele samenstelling. Als je je bewust bent van jouw persoonlijkheidstype, verhoogt dit je begrip voor jezelf en voor anderen.

De verschillende types

klik op de link om direct naar de beschrijving te gaan

Aarde
Metaal
Water
Hout
Vuur

Onbuigzaam en sterk als staal – een metaaltype streeft altijd naar het beste

Metaaltypes zijn georganiseerd en efficiënt, hebben een zeer goede smaak en oog voor schoonheid. Met een uitgesproken visie over wat goed en slecht is  zullen ze altijd streven ze naar het beste.

Dit persoonlijkheidstype blijft trouw aan eigen principes, met een bewonderenswaardige standvastigheid.  Bij teveel van het goede bestaat echter de neiging om door te slaan naar pietluttigheid en zwart-wit denken. Flexibiliteit kan voor een metaaltype een behoorlijke uitdaging zijn.

vijf elementen type metaal

Photo by bckfwd on Unsplash

Als het element Metaal sterk is ben je goed beschermd tegen invloeden van buitenaf

Het element Metaal correspondeert met de Longen en Dikke Darm meridiaan.
De Qi van de Longen beschermt je lichaam tegen invloeden van buitenaf.  Als de Long-energie niet sterk genoeg is, heeft dat invloed op je immuunsysteem, met gevoeligheid voor  klachten als astma en allergie.

Een verminderde weerstand maakt je vatbaar voor keelpijn, verkoudheid, verstopte neus en sinusontstekingen. De Dikke Darm zorgt voor het uitscheiden van afvalstoffen en datgene wat je niet meer nodig hebt. Constipatie is een metaaltype niet vreemd. Op psychisch nivo kunnen er problemen zijn met loslaten en blijven hangen in het verleden.

Het element metaal heeft een samenhang met de emotie verdriet en het vermogen om los te laten

De longen hebben een sterke relatie met de huid, welke een grens vormt tussen de binnenkant en de buitenkant van je lichaam. Op fysiek en ook op psychisch nivo. Bij een disbalans in het metaal-element kan je moeite hebben met grenzen stellen, een pessimistische kijk op het leven hebben en de neiging hebben je terug te trekken en in jezelf te keren.

Is het metaalelement sterk en gezond dan ben je in staat om goed te communiceren, zijn je gedachten optimistisch en kun je het verleden makkelijker achter je laten. Metaal geeft je het vermogen om verdriet te verwerken, afscheid te nemen van het oude en het nieuwe te verwelkomen.

Een enorm plichtsbesef en de wil om alles logisch te verklaren, haalt een metaaltype soms weg van zijn/haar gevoel en datgene wat zich afspeelt in hun binnenwereld. Leven naar je principes, onbuigzaam en sterk als staal.   Is bij jou het element metaal dominant dan kun je vaak streng oordelen, hoge eisen stellen en hard zijn, voor anderen en zeker ook voor jezelf.

Loslaten, soepelheid en zachter zijn schept ruimte – een oefening en affirmatie

Meer vertrouwen op je gevoel, de controle loslaten in plaats van alles over-analyseren kan een antwoord geven op veel vraagstukken die je bezighouden.

Loslaten, soepelheid en zachter zijn  zal je heel veel ruimte geven.
Een mooie oefening is de 4-7-8 ademhaling. Haal adem gedurende 4 tellen, houdt je adem 7 tellen in, tuit je lippen en blaas in 8 tellen uit, waarbij je tegen je zelf zegt:

Ik sta mijzelf toe mijn regels en mijn oordelen los te laten.
Door mild te zijn voor mezelf en anderen wordt alles zachter en verloopt mijn leven steeds soepeler.
Ik laat los wat niet langer bij me past

Vind jij loslaten nog lastig?  Anita Duin helpt je graag op weg tijdens een mooie coachingssessie. Klik voor meer informatie

Een hout-type kan zo veranderlijk zijn als het weer

Net zo veranderlijk als het weer, onvoorspelbaar, soms ben je onstuimig als een  herfststorm, andere keren kalm als een frisse lentebries, soms mild en afentoe enorm eigenwijs. Je gaat graag de discussie aan en als je eenmaal een mening hebt, kan iemand je daar niet snel van afbrengen. Als kind vond je het moeilijk om te gehoorzamen en ook nu kom je nog snel in opstand tegen een leidinggevende.

Je bent net als de Lente, die na een lange winter met superkracht weer tot leven komt. Je bent goed in staat om het groter geheel te zien, oplossingsgericht, logisch, redelijk, robuust, onafhankelijk . Je houdt graag controle en bent iemand waar anderen op kunnen rekenen. Rechtvaardigheid en eerlijkheid staan bij jou hoog in het vaandel. Niets kan je meer boos maken dan onrecht.

Jouw dominante emotie maakt hoe je reageert op bepaalde situaties

Elk van de vijf elementen wordt geleid door een dominante emotie, voor jou is dat boosheid. In je onderbewustzijn suddert persoonlijkheidstypen volgens de vijf elementenboosheid, die heel snel kan oplaaien. Het hout-element is gerelateerd aan de Lever en Galblaas, verantwoordelijk voor een vrije stroom van vitale energie (Qi) in je lichaam en voor een vrije stroom van emoties. Als de Qi en emoties vrij stromen, gaan dingen ontspannen en voel je je prettig. Als Hout-type kun je neigen naar klachten als migraine, hoofdpijn, gespannen spieren van nek en schouders, rondmalende gedachten in je hoofd, ’s nacht om 2 uur wakker worden. Vrouwen ervaren vaak problemen rondom de menstruatie, PMS.

Je bent gedreven en een echte doener, het type van geen woorden maar daden. Je weet wat je wilt en je ideeën zet je om in daden zonder dat iets of iemand je daarvan af kan brengen. Je spant je vaak tot het uiterste in en hebt moeite je te ontspannen en niet ‘productief’ te zijn.
Als jij leert om het wat kalmer aan te doen, wat zachter te zijn voor jezelf en anderen zal dat welzijn en gezondheid ten goede komen. Ook je relaties met anderen zullen soepeler verlopen.

Zijn in plaats van doen

Je bewijst jezelf een grote dienst om regelmatig eenvoudigweg te ‘zijn’ in plaats van te ‘doen’. Om overeind te blijven is het belangrijk dat je jezelf aanleert om een paar keer per dag een aantal minuten stil te zitten, bewust ademhalen, een korte meditatie doen of QiGong beoefenen.

Een mooie oefening voor jou is loopmeditatie, waarbij je je bewust bent van elke stap die je zet.

Je kunt daarbij de volgende affirmatie van Thich Nhat Hanh voor jezelf herhalen

De geest kan naar alle kanten afdwalen
maar op dit prachtige pad loop ik in vrede.
Bij elke stap waait een zachte bries
bij elke stap bloeit een bloem.

 

water – artikel volgt – kom gerust nog eens terug op deze pagina

aarde – artikel volgt – kom gerust nog eens terug op deze pagina

vuur – artikel volgt – kom gerust nog eens terug op deze pagina