Naaldjes in je oren helpen je van je klachten af

Ooracupunctuur is een vorm van acupunctuur waarbij het oor gebruikt wordt om klachten te behandelen. Punten op het oor worden gebruikt om te onderzoeken en/of te behandelen.

De oorschelp is een reflexveld waarin de totale mens weerspiegeld wordt op zowel mentaal, fysiek als emotioneel niveau. Deze niveau’s kunnen via dit reflexveld beïnvloed worden. Ooracupunctuur is prima te combineren met medicijnen of andere therapieën, zoals acupunctuur, fysiotherapie, etc.

Hoe werkt ooracupunctuur ?

Ooracupunctuur of auriculotherapie kan op verschillende manieren worden toegepast. Na een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) volgt een onderzoek in het oor waar gelet wordt op verkleuringen, vervormingen en andere afwijkingen. Eventueel wordt met een tastzoeker naar gevoelige punten gezocht. Meestal wordt er met een puntzoeker naar actieve punten gezocht. Deze punten worden behandeld met ‘oor’elektrotherapie of ‘oor’acupunctuur. Hierbij blijven de naalden 20 tot 30 minuten in het oor zitten. Soms worden er verblijfnaalden geplaatst of een magneetje. Dit laatste gebeurt bij mensen die absoluut niet geprikt willen worden.

Directe aanpak en snel resultaat

Door de aanwezigheid van specifieke functionele (master)punten kunnen sommige problemen ‘direct’ worden aangepakt en wordt vaak onmiddellijk resultaat geboekt. Bijvoorbeeld slapeloosheid wordt o.a. met de gelijknamige punten (insomnia 1en 2) behandeld. Rookverslaving of overgewicht kunnen met een aantal simpele punten worden behandeld. Verdere problemen als verslaving, psychische stoornissen als stress en overspannenheid, burnout etc. kunnen worden behandeld. Daarnaast kunnen alle soorten pijnsyndromen worden behandeld daar het hele fysieke lichaam weerspiegelt wordt in de acupunctuur.

Werkingsmechanisme

Om de werking van auriculo te verklaren wordt verondersteld dat het oor een directe verbinding maakt met de Thalamus. Dit is een orgaan gelegen in de tussenhersenen dat dient als schakelstation tussen de sensibele neuronen (gevoelszenuwen) en de hersenschors, waar gevoelsprikkels worden verwerkt. Alle prikkels waar een mens zich bewust van kan zijn, lopen via de Thalamus.

Men kan een vergelijking maken met een computer waarbij het oor een toetsenbord (terminal) is. De centrale microprocessor (het brein) kan via de terminal worden bestuurd. Tevens is het oor samengesteld uit weefsel, afkomstig van de drie primaire weefsellagen uit de embryologie (ecto-,meso-, endoderm). Hieruit kan worden afgeleid dat alle weefsels en functies verenigd zijn in het oor en dat hier een prachtig instrument ligt voor behandeling van ziekten.

ooracupunctuur