Naaldjes in je oren helpen je van je klachten af

Ooracupunctuur is een vorm van acupunctuur waarbij het oor gebruikt wordt om diverse klachten te behandelen. Punten op het oor worden gebruikt om te onderzoeken en/of te behandelen.

De oorschelp is een reflexveld waarin de totale mens weerspiegeld wordt op zowel mentaal, fysiek als emotioneel niveau. Het oor kun je zien als een soort van landkaart, waarbij bepaalde punten overeenkomen met gebieden in je lichaam . Ooracupunctuur is prima te combineren met medicijnen of andere therapieën, zoals acupunctuur, fysiotherapie, etc.

Hoe werkt ooracupunctuur ?

Specifieke punten op het oor worden behandeld met ‘oor’elektrotherapie of ‘oor’acupunctuur. Hierbij blijven de naalden 20 tot 30 minuten in het oor zitten. Soms worden er verblijfsnaalden geplaatst of een magneetje. Bijvoorbeeld in gevallen als het niet wenselijk is dat er geprikt wordt.

Directe aanpak en snel resultaat

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten. Problemen als verslaving, psychische stoornissen als stress en overspannenheid, burnout, allergie  kunnen worden behandeld. En ook allerlei soorten pijnsyndromen kunnen worden behandeld omdat het hele fysieke lichaam weerspiegelt wordt in het oor

Werkingsmechanisme

Om de werking van auriculo te verklaren wordt verondersteld dat het oor een directe verbinding maakt met de Thalamus. Dit is een orgaan gelegen in de tussenhersenen dat dient als schakelstation tussen de sensibele neuronen (gevoelszenuwen) en de hersenschors, waar gevoelsprikkels worden verwerkt. Alle prikkels waar een mens zich bewust van kan zijn, lopen via de Thalamus.

Men kan een vergelijking maken met een computer waarbij het oor een toetsenbord (terminal) is. De centrale microprocessor (het brein) kan via de terminal worden bestuurd. Tevens is het oor samengesteld uit weefsel, afkomstig van de drie primaire weefsellagen uit de embryologie (ecto-,meso-, endoderm). Hieruit kan worden afgeleid dat alle weefsels en functies verenigd zijn in het oor en dat hier een prachtig instrument ligt voor behandeling van ziekten.

ooracupunctuur