fbpx

Ervaringen acupunctuur – verhalen uit de praktijk

Ervaringen acupunctuur – verhalen uit de praktijk

Acupuncturist en therapeut Chinese Geneeskunde Erwin van Putten, vertelt over zijn ervaringen…een aantal levendige praktijkvoorbeelden

ervaringen acupunctuur

Verhaal uit de praktijk – acupunctuur bij hartritmestoornissen

acupunctuur hartritmestoornissen

Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Een maand geleden bezocht een man van begin 70 mijn praktijk in verband met hartritmestoornissen. Deze klachten waren continu aanwezig en werden erger bij inspanning. Hij was hiervoor onder behandeling bij een cardioloog, en er was voor cliënt een cardioversie gepland.
(Een cardioversie is een behandeling waarbij door het geven van een elektrische impuls aan het hart het normale hartritme kan worden hersteld).

Een polsdiagnose is een vast onderdeel van een consult Chinese geneeskunde. Tijdens de 1e afspraak constateerde ik een ‘Cu Mai’ pols, een onregelmatige, snelle en overslaande hartslag. De tongdiagnose, een bevende tong, met geel beslag op het achterste deel van de tong, wees op Hitte in de Onderste Warmer en Wind.

Mijn behandeling was gericht op het kalmeren van het Hart, het klaren van Wind, versterken van Nier(yin), openen van de borst.

In 3 weken tijd heeft hij vier behandelingen acupunctuur ondergaan, waarna de situatie sterk is verbeterd. Hij had veel meer energie, minder last van klachten, kon beter fietsen enz.

De cardioloog heeft hem opnieuw onderzocht, de onregelmatigheid in het hartritme is verdwenen, de cardioversie is afgeblazen….een pak van zijn hart.

 

Verhaal uit de praktijk: guasha bij nekpijn

Waar de klachten vandaan kwamen was niet helemaal duidelijk.
Of het nou veroorzaakt was door spanning, overbelasting of de ventilator op het werk tijdens de hete zomerdagen of een combinatie van al deze factoren. De oorzaak was niet zo makkelijk te achterhalen.
Mijn cliënt had hoe dan ook flink last van nekpijn, enorme stijfheid en kon zijn hoofd amper draaien. Hij was behoorlijk belemmerd in zijn dagelijkse leven. Met de auto naar het werk was een pittige uitdaging en ook slapen viel niet mee.guasha nekpijn

Ik heb hem behandeld met guasha en er was meteen veel sha te zien. Dit is de verkleuring die ontstaat als er een blokkade aanwezig is.
Om te verstijfde spieren te mobiliseren, ter ontspanning en om de houding te verbeteren heeft cliënt een aantal oefeningen mee naar huis gekregen.

Bij het tweede consult, een week later was er al veel verbeterd, het draaien van de nek ging al een stuk makkelijker en was minder pijnlijk.
Na de derde behandeling was het niet meer nodig om nog een vervolgafspraak te maken. De klachten waren nagenoeg verdwenen. De nekspieren waren een stuk zachter en soepeler. Client en behandelaar dik tevreden met dit mooie resultaat.

 

Verhaal uit de praktijk – de zee van Qi

Hij kwam redelijk uitgeput en buiten adem de praktijk binnen vanmiddag. En gaf dan ook aan het gevoel te hebben door zijn bovenbenen te zakken tijdens het traplopen, aldus mijn cliënt (man 59)
Hij was vanmorgen wakker geworden met pijn in zijn bovenkaak, een sluimerende ontsteking die zo nu en dan de kop opsteekt. Tevens had hij al de hele dag last van misselijkheid.

Bij de acupunctuurbehandeling heb ik gekozen voor een aantal punten in het gezicht, namelijk Maag 3 en Maag 7.
De Maag-meridiaan loopt via het gezicht naar beneden, door de Maag.
Een blokkade of verstoring in de meridiaan kan problemen met de spijsvertering en misselijkheid veroorzaken.

Zoals je op de afbeelding kunt zien loopt de Maag-meridaan ook over de bovenbenen. Dit gebied wordt ook wel de zee van Qi genoemd. (zware, vermoeide benen zijn vaak een teken van een Qi-tekort).
Aan het einde van het consult was de zwelling bij de kaak een stuk minder, de misselijkheid gezakt en zat er weer nieuwe kracht in de benen.
Een mooi resultaat! Zowel client als acupuncturist dik tevreden!

Verhaal uit de praktijk: guasha bij kou op de spieren

Een cliënt die al een tijd bij mij in de praktijk komt klaagde over rugpijn. Bij onderzoek bleek de lange rugstrekker stijf en pijnlijk te zijn.guasha rugpijn

De laatste tijd waren er flinke schommelingen in het weer: in februari was het volop lente. In maart gevolgd door een harde en koude wind
Als gevolg hiervan is waarschijnlijk een invasie van Wind-Koude opgetreden in de Blaas-meridiaan.

Ik heb hem behandeld met guasha (zie het resultaat op de foto) en acupunctuur, waarna de klachten aanzienlijk verminderd zijn. Verder heeft cliënt een aantal oefeningen mee naar huis gekregen om de spieren weer soepel te maken en de pijn te verminderen.

Na de behandeling afgesloten te hebben met een heerlijke warmtepakking op de rug en het advies om dit thuis 1x per dag te herhalen, was cliënt weer helemaal tevreden

 

Verhaal uit de praktijk – een zangeres die haar stem kwijt was

Als je als zangeres ‘s avonds een optreden heb gepland en je wordt die dag wakker met een flinke verkoudheid en een hese stem, dan kan de paniek best wel even toeslaan.
Dus snel bellen met Erwin…kun jij hier iets mee? Ja hoor, kom maar even langs dan kijken we hoe we dit kunnen aanpakken.

Met cupping kun je heel goed wind-koude, de Chinese term voor verkoudheid bestrijden.
Cups geplaatst op de bovenrug. Hier zitten een aantal acupunctuurpunten die goed werken bij griep en verkoudheid.
Een kopje gemberthee met honing erbij, om de long-energie nog extra te stimuleren.

Het resultaat? Ze kon weer zingen als een nachtegaal en had een super-optreden!

Verhaal uit de praktijk: cupping en acupunctuur bij oedeem

Oedeem is de medische benaming voor abnormale ophoping van vocht, met zwelling in het weefsel. Hierbij is het evenwicht verstoord tussen aanvoer en afvoer van vocht in een bepaald deel van het lichaam.
Een geblokkeerde lympfestroom is een bekend verschijnsel bij vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan of, zoals in dit voorbeeld een operatie in de buik.
Behalve de principes uit de Chinese geneeskunde heb ik hier ook gekeken naar de segmentale relatie tussen de onderste rugwervels en de benen.

acupunctuur oedeem

Door cupping en acupunctuur toe te passen op het lumbale en sacrale gebied wordt via het ruggemerg de neurologische aansturing van de benen beïnvloed.
Dit werkt regulerend op het verwijden en vernauwen van de bloedvaten, gevoelszenuwen van de huid en de gewrichten, aansturen van de beenspieren en…. de doorstroming van de lymfe enz.

Na afloop van de behandeling voelden de benen minder gezwollen en minder ‘strak’, of zoals ze het zelf noemde: ze zat weer losser in haar vel.