Wij organiseren cursussen en workshops op het gebied van massage,  Chinese geneeskunde,  lichaamsverzorging en persoonlijke ontwikkeling

Onze cursussen zijn geschikt voor iedereen die het eigen welbevinden en de
gezondheid positief wil beïnvloeden.

 Klik op de tabbladen voor een omschrijving van ons aanbod

Agenda:

15 september 2018 : Lavendel-workshop
6 oktober 2018 : Rust in je hoofd – energie in je lijf
27 oktober 2018 : Guasha in 1 dag
10 november 2018 : Chinese hoofd-nek-schouder-massage
8 december 2018 : Verwendag met gember

Cursus guasha in 1 dag

cursus guashaEen aantal keren per jaar organiseren Erwin van Putten en Anita Duin van Praktijk Acu-Putten een cursus  Guasha in Alkmaar. In 1 dag leren we je de fijne kneepjes van het vak.

Als je wilt leren hoe je Guasha bij je zelf kunt toepassen, maar ook hoe je in huiselijke sfeer lichte klachten kunt behandelen, is deze cursus geknipt voor jou. Je hoeft hiervoor geen enkele massage-ervaring te hebben. Ontspannen en plezier maken staan voorop tijdens de workshop.

Guasha is een oude volksremedie om pijn en spanning te behandelen en  om ziekte te voorkomen.

Guasha betekent de ziekte uit het lichaam schrapen. Gua kunnen we vertalen met schrapen, Sha betekent gestagneerde energie die zich in het lichaam vertaalt naar klachten of ziekten. In onze praktijk ervaren wij dagelijks de effectiviteit van deze therapie die in China al sinds jaar en dag wordt toegepast. Wij vinden het daarom leuk om deze methode aan een groter publiek onder de aandacht te brengen. Meer informatie over guasha vind je hier

guasha schraper jade

Tijdens het theorie-gedeelte van de cursus wordt een introductie gegeven over de chinese geneeskunde in het algemeen en over Guasha in het bijzonder. We vertellen over toepasbaarheid van deze therapie. Je maakt kennis met meridianen en reflexzones. Ook wordt getoond welke (kruiden)olie en materialen geschikt zijn voor de behandeling. Uiteraard gaan we ook praktisch aan de slag. Aan bod komen o.a. de behandeling van het hoofd, het gezicht, nek en rug. Wij werken in kleine groepjes (maximaal 8 deelnemers),  waardoor er veel persoonlijke aandacht en ruimte voor vragen is.

Praktische informatie

Prijs: EURO 85,- per persoon, inclusief een guasha-schraper, een flesje olie, uitgebeid cursusmateriaal, kruidenthee en soep
Datum: zaterdag 27 oktober 2018 10.00 - 16.00 uur
Lokatie: Praktijk Acu-Putten, Alkmaar 06-26274343
Aanmelden: Via ons contactformulier  Graag  je naam, adres en telefoonnummer vermelden.

Als je zelf een groepje samenstelt van minimaal 4 personen, kunnen we een extra cursus inplannen.  Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

cursus chinese massageCursus Chinese Massage

Op zaterdag 17 februari 2018 organiseren Erwin van Putten en Anita Duin van  Praktijk Acu-Putten Alkmaar een cursus Chinese Massage. Chinese massage is een massagevorm die is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde . Chinese geneeskunde gaat uit van het holistische principe dat het lichaam en geest één geheel vormen. Bij de massage gaat het om het herstellen van de balans in het lichaam en stimuleren van de circulatie van energie (Qi). Chinese massage wordt ook preventief gebruikt.

Drukpunten en meridianen

Chinese massage bevordert de circulatie van Qi en Bloed, opent de meridianen, ontspant de spieren en helpt bij pijn. Tijdens de massage wordt gebruikt gemaakt van het meridiaanstelsel. Dit is een netwerk van energiebanen in het menselijk lichaam.  Ook wordt gebruik gemaakt van zogenaamde drukpunten / acupunctuurpunten. Wil je meer weten over deze massage-vorm dan kun je hier verder lezen

Chinese massagetechnieken

Chinese massagetechnieken zijn strijken, wrijven, knijpen, wringen, trekken, vibreren, kloppen, en drukken.  Een aantal van deze grepen brengen we je bij tijdens de cursusdag.  Je leert wat basistechnieken, waardoor je na afloop  in staat bent om een eenvoudige, maar doeltreffende massage te geven.  Het is een praktische cursus, waarin ook wat aandacht besteed zal worden aan de theoretische achtergrond van enkele begrippen uit de Chinese geneeskunde.

Voor wie

De cursus is geschikt voor iedereen die meer wil weten over Chinese massage en geïnteresseerd is in oosterse geneeswijzen. Je hoeft hiervoor geen enkele massage-ervaring te hebben. Het is een heerlijke cursusdag, waarin je zelf ook gemasseerd wordt. Het is een ideale workshop om samen met een partner of vriend(in) te volgen. De cursus is geschikt voor beginners en ook voor masseurs die hun vaardigheden willen uitbreiden.

Onze massage-workshops zijn kleinschalig en laagdrempelig. Wij werken in kleine groepjes, waardoor er veel persoonlijke aandacht is. In een ontspannen sfeer genieten en plezier maken staan voorop tijdens onze cursussen.

Praktische informatie

Prijs: EURO 75,- per persoon
Datum: zaterdag 17 februari  10.00 - 16.00 uur
Lokatie: Praktijk Acu-Putten, Drechterwaard 16, 1824 EX Alkmaar 072-5156004
Aanmelden: Via ons contactformulier

Chinese massage

workshop gembercompressenworkshop gembercompressen en massage

Op 9 december 2017 organiseren Erwin van Putten en Anita Duin van praktijk Acu-Putten in Alkmaar een heerlijke workshop gembercompressen en massage

Gembercompressen

Gembercompressen zijn doeken die gedrenkt worden in heet gemberwater en op de rug of op een andere plaats gelegd worden.
De intense warmte en de ontgiftende werking van de gember dringt diep door, verwarmt, ontspant en helpt het lichaam om de afvalstoffen sneller af te voeren. De spieren worden losgemaakt. Ze zijn versterkend en zuiverend voor het lichaam en bevorderen de circulatie van het bloed.
Een verwennerij voor iedereen die zijn spieren wil losmaken, het lichaam verwarmen en bovenal heerlijk ontspannen. We behandelen elkaar in groepjes van 2, waardoor jezelf ook een complete behandeling ondergaat.

Chinese massage

Naast gembercompressen leren we je een paar heel eenvoudige massagetechnieken om de behandeling nog lekkerder te maken.
Op een praktische en heel prettige manier brengen we je bij hoe je een ontspannende massage kunt geven. We maken hierbij gebruik van de chinese massage

Plezier maken en ontspannen staan voorop tijdens deze heerlijke workshop.

Gedurende de ochtend serveren wij een paar lekkere hapjes en schenken we een heerlijke gemberthee.

Het is een ideale workshop om samen met een partner of vriend(in) te volgen.

Praktische informatie

Prijs: EURO 55,- per persoon
Datum: zaterdag 8 december 2018 10.00 - 14.00 uur
Lokatie: Praktijk Acu-Putten, Alkmaar 072-5156004
Aanmelden: Via ons contactformulier

gembercompressen

workshop kruidenstempelsWorkshop kruidenstempels

Deze workshop bestaat uit verschillende onderdelen. Eerst gaan we aan de slag met kruidenstempels. Dit zijn warme kruidenbuiltjes die gevuld zijn met allerlei kruiden die een geneeskrachtige werking hebben. Ze worden ook wel kruidencompressen genoemd. Hiermee stimuleer je de bloedcirculatie en maak je de spieren los. Bovendien heeft de aangename geur van de kruiden een zeer ontspannen effect.

Kruidencompressen zelf maken

Je leert hoe je deze compressen zelf kunt maken en welke kruiden daarvoor geschikt zijn. Je kunt hierbij kiezen uit een grote hoeveelheid verschillende kruiden, uit zowel de westerse kruidengeneeskunde en de oosterse geneeskunde. Het voordeel hiervan is dat je kruiden kunt gebruiken die jij lekker vind en die goed zijn voor jou.  De heerlijk geurende kruidenstempels krijg je na afloop mee naar huis, zodat je ook thuis nog lang kunt nagenieten

Daarna brengen wij je bij hoe je deze compressen gebruikt kunnen worden op het lichaam. Je leert hoe je jezelf en een ander kunt behandelen op gezicht, borst, armen, nek, rug en schouders

Kruidenstempelmassage

Daarna brengen wij je bij hoe je deze compressen gebruikt kunnen worden op het lichaam. Wij leren hoe je een heerlijke behandeling kunt geven met de kruidenstempels. Ook laten we zien hoe je jezelf kunt behandelen.

De behandeling wordt aangevuld met een  paar zeer eenvoudige, maar doeltreffende massage-technieken. Je hoeft hiervoor geen enkele massage-ervaring te hebben. Plezier maken en ontspannen staan voorop tijdens onze workshops

Het leuke van deze workshop is dat je niet alleen maar aan het werk bent. Je oefent op elkaar, waardoor je ook zelf kunt genieten van een behandeling. Je ervaart de ontspannende en vitaliserende werking op het lichaam. De kruidencompressen krijg je na afloop mee naar huis.
Je kunt daarom na de cursus de behandeling meteen  gaan toepassen.

We vragen je om zelf 2 badlakens mee te nemen en adviseren gemakkelijke kleding.

Praktische informatie

Prijs: EURO 65,-- per persoon, inclusief 2 kruidenstempels en uitgebreid cursusmateriaal
Datum: 10  maart 2018
Tijd: 10.00 - 15.00 uur
Lokatie: Praktijk Acu-Putten, Drechterwaard 16, 1824 EX Alkmaar 072-5156004
Aanmelden: Via ons contactformulier

Tip: als je zelf een groepje samenstelt van 4-8 personen kunnen wij deze workshop ook voor jou organiseren. Een aanrader voor een heerlijk ontspannen vriendinnendag

 

Workshop nek-schouder-hoofdmassage

workshop nek schouder hoofd massage

 

Tijdens deze cursus leer je hoe je iemand een weldadige behandeling kunt geven. De massage heeft een positief effect op spanningsklachten en pijn en is bovenal heerlijk ontspannend.

De behandeling vindt plaats op een gewone stoel en kan daarom makkelijk en overal worden uitgevoerd.

Drukpunten en meridianen

Ben jij enthousiast over Oosterse geneeswijzen en wil je dit graag zelf toepassen? We laten je een aantal veelgebruikte drukpunten zien waarmee je effectief klachten kunt aanpakken. Uiteraard komen ook de meridianen aan bod.

De massage wordt stap voor stap uitgelegd en aangeleerd en is na afloop meteen toepasbaar is. De cursusdag is zo opgebouwd dat je de technieken snel en eenvoudig onder de knie krijgt. Bovendien ontvang je uitgebreid cursusmateriaal zodat je naderhand altijd een naslagwerk bij de hand hebt.

De workshop is geschikt als je het leuk vindt om je vrienden of familieleden te masseren. Ervaring is niet nodig. Heb je al wat massage-ervaring, dan is dit een leuke manier om wat nieuwe technieken toe te voegen aan je behandeling.

Praktische informatie

Prijs: EURO 65,- per persoon
Datum: zaterdag 10 november 2018 van 10.00 - 15.00 uur
Lokatie: Praktijk Acu-Putten, Alkmaar 072-5156004
Aanmelden: Via het contactformulier 

Als je zelf een groepje samenstelt van minimaal 4 personen dan kunnen we voor jou een workshop organiseren. Informeer naar de mogelijkheden.

Workshop ontspanningsmassage voor stellen

Masseren is plezier voor tweemassagecursus voor stellen

Vind jij het leuk om te leren masseren, samen met je vriend, vriendin, moeder, dochter, zus of wie dan ook?
Doe dan mee met de workshop ontspanningsmassage voor stellen.
Samen genieten en ontspannen van een heerlijke behandeling is super-gezellig.

Het is een mooie manier om de dagelijkse beslommeringen even achter je te laten en je over te geven aan totale ontspanning. Echte quality time dus, er lekker tussenuit met z'n tweeën.

Je leert deze dag een aantal mooie handgrepen waarmee je iemand een weldadige ontspanningsmassage kunt geven.

De workshop wordt gegeven door Erwin van Putten en Anita Duin

Wij zorgen voor heerlijk geurende massage-olie, lekkere hapjes, kruidenthee en een fijne sfeer

Datum : 16 juni 2018 van 10.00 - 15.00 uur
Prijs : 130 EURO per stel
Lokatie : Praktijk Acu-Putten, Drechterwaard 16, 1824 EX Alkmaar, 072-5156004
Aanmelden : Je kunt je aanmelden via het contactformulier

cursus vitaal leven chinese geneeskundeCursus vitaal leven volgens de Chinese Geneeskunde

Elke seizoen organiseert Praktijk Acu-Putten een cursus vitaal leven volgens de Chinese 5 elementen. In januari is de beurt aan het element Water, behorend bij de winter

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die:

- actief het eigen welbevinden en de gezondheid positief wil beïnvloeden
- die nieuwsgierig is naar de Chinese filosofie over het behouden van je gezondheid
- handige tips wil krijgen over voeding, kruiden, beweging, rust, meditatie enz

Een lang en gezond leven

Het streven naar een gezond en lang leven heeft al duizenden jaren de levensstijl van traditionele Oosterse culturen beïnvloed.
Een van de belangrijkste principes van de Chinese Geneeskunde is het behouden van een goede gezondheid, in plaats van het behandelen van ziekten.

Enkele eenvoudige maar onontbeerlijke principes hierbij zijn:

 • Leven in harmonie met de natuur en je omgeving. Wij mensen zijn een onderdeel van de natuur en worden beïnvloed door veranderingen in onze omgeving, zoals het wisselen van de seizoenen en het dag- en nachtritme.
 • Behouden van lichamelijke en geestelijke gezondheid. De juiste voeding, balans tussen werken en ontspanning, beweging, het vermijden van teveel stress en excessieve emoties dragen hier aan bij.

Het voorkomen en herstellen van klachten met natuurlijke middelen

Deze praktische en interactieve cursus is ook gericht op het voorkomen en herstellen van (eenvoudige) klachten waarmee u te maken kunt krijgen. Wij laten zien welke natuurlijke middelen kunnen worden ingezet bij griep en verkoudheid, het verhogen van de weerstand, het bevorderen van de nachtrust, het verminderen van stressgevoelens en andere lichamelijke klachten.

Elke cursusdag wordt ook aandacht besteed aan het zelf beoefenen van meditatie, QiGong, ademhalingsoefeningen enz.
Iedere dag is los te volgen

De cursus wordt gegeven door Erwin van Putten en Anita Duin
van Praktijk Acu-Putten Alkmaar

Datum :
Tijd : 10.00 - 14.00 uur
Prijs : € 50,- per persoon
Lokatie : Praktijk Acu-Putten, Wijkcentrum De Rekere, Drechterwaard 16, 1824 EX Alkmaar
Meer info : Erwin van Putten / Anita Duin 072-5156004, info@acu-putten.nl

Aanmelden:  Via ons contactformulier  Graag  je naam, adres en telefoonnummer vermelden.

Volgens overlevering werden in die oudheid mensen door bekwame wijzen behandeld met het doel gezond te blijven. De dokter was een wijze, die behandelingen en adviezen gaf op het gebied van voeding, ademhaling en lichaamsbeweging zoals tai qi en qi gung, kruiden geneeskunde, massage en acupunctuur.De mensen betaalden hun behandelaar, in tegenstelling tot nu, voor hun gezondheid en niet alleen wanneer zij ziek waren.

cursus chinese geneeskunde

 

lavendel workshopLavendel workshop

Een zomerdag in de Provence, met overal om je heen geurende en prachtig paars-blauwe lavendelvelden. Ontspanning, rust en een heerlijke ochtend vol verwennerij. Dat is de sfeer die je je moet voorstellen bij deze lavendel-workshop.

Je maakt  kruidencompressen van lavendel en ervaart de ontspannende werking van deze compressen.  Met deze compressen kun je  je jezelf of iemand anders behandelen op gezicht, hoofd, armen en borst. Hierbij maken we gebruik van je zelfgemaakte kruidenstempels. Na afloop krijg  je de stempels mee naar huis, zodat je thuis nog lang kunt nagenieten

Je maakt enkele cosmetische producten op basis van lavendel,  we laten zien hoe je heerlijk geurende kruidenomslagen kunt maken en hoe je deze kunt gebruiken.

Gedurende de dag laten wij je lekkere hapjes en drankjes met lavendel proeven

En verder.... Ons programma laten wij ontvouwen in afstemming met het moment, maar je kunt denken aan ontspanningsoefeningen, creativiteit, een mooie visualisatie, een behandeling van het gezicht en nog veel meer

Plezier maken, ontspannen en genieten staan voorop tijdens deze heerlijke workshop

praktische informatie:

Datum : zaterdag  15 september 2018 , van 10.00 - 14.30 uur
Prijs : € 62,50 per persoon
Lokatie : praktijk Acu-Putten, Alkmaar, Drechterwaard 16 Alkmaar 072-5156004
Aanmelden : Via ons contactformulier  Graag  je naam, adres en telefoonnummer vermelden.

lavendel

Moving Qi - ontspannen en bewegen op zondagochtend

Een keer per maand organiseren wij op zondagochtend een workshop Moving Qi, beweging en ontspanning. Tijdens deze ontspannende ochtendworkshops bestaat het programma uit bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen, meditatie en Qi Gong.

Met eenvoudige bewegingen leer je de energie weer te laten stromen. De doorstroming van energie, maakt je lichaam soepel en geeft innerlijke rust

De ochtend is een goede mix tussen ontspannend bewegen en actief ontspannen

De oefeningen zijn geschikt voor iedereen die wil bewegen en ontspannen. De oefeningen kunnen gemakkelijk thuis worden herhaald.

Wat levert het je op?

 • Zorgt voor herstel bij pijn en stijfheid van spieren en gewrichten
 • Helpt bij het voorkomen van klachten
 • Houdt het lichaam soepel
 • Lichaam en geest is één, de oefeningen zorgen daarom voor:
 • Verbetering van concentratie en geheugen
 • Bevordert helder denken
 • Vermindert stress en piekeren
 • Goed voor de nachtrust

Met vernieuwde energie ga je weer naar huis

Praktische informatie:

Datum : volgt
Prijs : € 1o,- per persoon
Lokatie : Wijkcentrum De Rekere, praktijk Acu-Putten, Alkmaar, Drechterwaard 16      Alkmaar 072-5156004
Aanmelden : Via ons contactformulier  Graag  je naam, adres en telefoonnummer vermelden.
  Graag zelf een yogamatje meenemen

 

TaiChi Qigong Alkmaar

De Tao van ontspanning - hoe je stress en burn-out kunt tao van ontspanningvoorkomen

 • Voel jij je vaak gehaast en heb je het altijd druk?
 • Ben je steeds druk bezig met je werk, je huis, je gezin, studie of andere zaken die jouw tijd opeisen?
 • Ervaar je wel eens dat je gedachten maar door blijven malen, je slecht slaapt, je last hebt van geïrriteerdheid, een gejaagd gevoel en dat je soms helemaal uitgeput bent?
 • Wil je in plaats hiervan meer ontspanning, meer energie, en je mentaal, emotioneel en lichamelijk beter voelen?

Dan is dit een mooie cursusdag voor jou!

Je krijgt meer inzicht en duidelijkheid over patronen die jou spanning opleveren. Met mooie oefeningen en praktische tips leren we je hoe je effectief stress kunt reduceren.  We laten zien hoe je met kleine aanpassingen veel meer rust en ruimte voor je zelf creëert.

Met coaching en de Chinese filosofie als leidraad helpen we je op pad naar een meer evenwichtig leven.

Wij beloven je een inspirerende, maar vooral heerlijke rustgevende dag, met fijne ontspanningsoefeningen, meditatie en bewustwording.

Mannen en vrouwen die er voor kiezen om vanaf nu meer ontspannen door het leven te gaan, zijn van harte uitgenodigd. De cursus wordt gegeven door Erwin van Putten en Anita Duin

Datum:
Jouw investering: EURO 75,-
Locatie: praktijk Acu-Putten, De Rekere, Drechterwaard 24 Alkmaar, 072-5156004

Aanmelden via ons contactformulier