fbpx

Chinese voedingsleer en lichaamstemperatuur

In de Chinese geneeskunde wordt ervan uitgegaan dat gekoelde dranken en voeding de oorzaak zijn van kouwelijkheid, een trage spijsvertering, gewichtstoename, gebrekkige weerstand, problemen met de stoelgang en een slechte bloedcirculatie.

Chinese voedingsleer en lichaamstemperatuur

 

Warme voeding en dranken (of op kamertemperatuur),  daarentegen, reguleren en harmoniseren je interne temperatuur. Ze vormen als het ware een waakvlammetje dat je spijsvertering op gang houdt en zorgen voor optimaal functioneren van je lichaam.

IJs, frisdranken en teveel rauwkost onttrekken Qi (vitale energie) omdat je lichaam steeds hard moet werken om dit te verteren en je lichaamstemperatuur op peil moet houden.

Dit wordt overigens onderschreven in de Westerse fysiologie, namelijk de homeostase. Dit is de natuurlijke drang van het lichaam om in een stabiele toestand te blijven. De zelfregulatie zorgt er voor, dat ondanks invloeden van buitenaf, evenwicht wordt behouden in lichaamsfuncties. Bij koude doet het lichaam er alles aan om toch een temperatuur van 37 graden te behouden en wordt er energie gebruikt om warmte te produceren.

Op den duur kan dit zelfs meer Hitte in je lijf veroorzaken, met voortdurende niet te lessen dorst, hitte opwellingen, overmatig (nachtelijk) transpireren. En bovendien honger, omdat de energie die het lichaam nodig heeft om op temperatuur te blijven uit voeding gehaald wordt.

Meer lezen over de invloed van voeding op je lichaam volgens de Chinese Geneeskunde