fbpx

Chinese filosofie – Vijf gedachten voor iedere dag

Vijf gedachten voor iedere dag
Alleen vandaag maak ik mij niet boos
Alleen vandaag maak ik mij geen zorgen
Eer de ouders, leraren en ouderen
Verdien je brood op een eerlijke manier
Wees dankbaar voor alles wat leeft  

 

Alleen vandaag maak ik mij niet boos

Nooit meer boos worden is niet mogelijk, maar je kunt het proberen. Boosheid en woede zijn negatieve energieën Chinese filosofiedie het Lever-vuur aanwakkeren, dat kan overslaan op het Hart. Hierdoor kan het Yin-Yang evenwicht verstoord raken.

Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, hartklachten en uitputting van de Qi. In het Boeddhisme dient woede te allen tijde vermeden te worden omdat woede een vergif is voor je lichaam en geest. Beter is om woede te voorkomen door problemen bij hun ontstaan aan te pakken.

Lao-Tse schrijft in hoofdstuk 64: Benader de dingen nog voor dat ze ontstaan;
zet de dingen recht nog voor dat ze in wanorde raken.
Hoofdstuk 63: Bereid je voor op het zware wanneer het nog licht is;
werk aan het grote wanneer het nog klein is.

Alleen vandaag maak ik me geen zorgen

Zorgen maken en piekeren zijn emoties die bij de Milt horen. De Milt zorgt voor het produceren van Qi en Bloed. Piekeren remt de aanmaak en productie van Qi en Bloed zodat we uiteindelijk ziek en verzwakt worden. Dus maak je zo min mogelijk zorgen, te beginnen met vandaag.

⇓ Lees meer ⇑

Eer je ouders, leraren en ouderen

Het eren en respecteren van ouders, ouderen en leraren is in de oosterse traditie belangrijker dan in onze
westerse cultuur. Het valt binnen de natuurlijke orde der dingen. Ook ver na het overlijden worden ouders via rituelen en ceremoniën nog herdacht en geëerd. Respect wordt hier in het westen vaak op een heel andere manier uitgelegd. Respect voor de leraar is iets wat uit onze cultuur verdwijnt. Respect voor hen die je hebben voortgebracht, onderwezen en zij die wijzer zijn zorgt voor een natuurlijke sociale verhouding (orde). Confucius noemt (Ren) ‘medemenselijkheid’ als hoogste menselijke deugd, nodig voor zijn morele ontwikkeling.

Verdien je brood op een eerlijke manier

‘Eerlijk duurt het langst’ kennen wij al. In oosterse tradities zijn deugden als zuiverheid en waarheid waarden die een mens langer geestelijk gezond houden. In het 8-voudige pad dat Boeddha heeft bedacht om Nirvana te bereiken noemt hij het juiste spreken (niet liegen) en het juiste handelen (niet stelen). Het is belangrijk ook een ander geen schade (verlies) te berokkenen.
Wees dankbaar voor alles wat leeft in de natuur en wat om je heen gebeurt. Verwonder je om de dingen en heb respect voor de natuur. Wees zuinig op deze aarde. Je moet er tenslotte in leven. Je eet, drinkt en ademt van deze aarde.