fbpx

Behandeling van Long Covid klachten – acupunctuur na corona

Acupunctuur bevordert herstel van klachten na corona

Er is een grote groep mensen die na het doormaken van een Covid-infectie nog (langdurig) klachten blijven behouden. Vanuit de visie vanuit de Chinese geneeskunde kan dit verklaard worden als het postviraal syndroom.

Klachten kunnen acuut, vlak na of langere tijd nadat je ziek bent geweest optreden. Ook kunnen restklachten optreden na een infectie die schijnbaar geen of nauwelijks acute klachten liet zien, een zogenaamde ongecompliceerde covid-infectie.

acupunctuur na corona

Langdurige klachten na Covid – het postviraal syndroom

Symptomen van het postviraal syndroom kunnen per persoon verschillen en kunnen o.a. zijn: luchtwegklachten, koorts, rillingen, (spier)pijnen, vermoeidheid, verlies van reukvermogen. Maar ook overgeven, misselijkheid, concentratieverlies, diarree, oorpijn, duizeligheid, keelpijn, hoesten zijn genoemde klachten na een covid-infectie. De klachten en beperkingen zijn over het algemeen langdurig, met name chronische vermoeidheid, vermindering van spierkracht en uithoudingsvermogen, gebrekkige concentratie en geheugen.

Het komt regelmatig voor dat klachten schijnbaar zijn verdwenen en daarna plotseling weer tevoorschijn komen. Bijvoorbeeld koorts die soms ‘zomaar’ weer aanwezig is, om vervolgens een paar uur later te verdwijnen.

Eén verklaring volgens de theorie van de Chinese geneeskunde is dat de pathogeen (de ziekmaker) het lichaam nog niet heeft verlaten en zich verborgen houdt. De geringste inspanning doet de pathogeen weer actief worden waardoor klachten weer oplaaien. Het immuunsysteem heeft de pathogeen dan niet afdoende opgeruimd.

Wat kan acupunctuur doen bij aanhoudende covid klachten ?

We gaan in eerste instantie bekijken welke syndroomdifferentiatie uit de Chinese geneeskunde van toepassing is. Bijvoorbeeld een tekort aan Qi, verstoring balans Yin en Yang, Damp, Hitte enz.

Aan de hand van deze diagnose selecteer ik de juiste acupunctuurpunten.

Hiermee wordt de aandoening behandeld op een diep, intern nivo. Met als doel het definitief elimineren van de pathogenen, het versterken van de orgaanfuncties en het immuunsysteem, bevorderen van het herstelproces en terugkeer van vitaliteit en gezondheid.

Heeft u interesse in een behandeling of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op. Zie contactgegevens Erwin van Putten

acupunctuur na corona

Meer lezen over het optimaliseren van de weerstand tegen ziekte