Alle dagen soep – de lekkerste en gezondste soep recepten

Soep is de beste voeding die er is en zou tot de dagelijkse kost moeten behoren

Gezonde soep recepten

soep recepten

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

In dit artikel vind je een aantal recepten voor lekkere en gezonde soepen. Wij zijn namelijk van mening dat soep tot de dagelijkse kost zou moeten behoren. Het is de beste voeding die er er. De nutriënten zijn in opgeloste staat, dus licht verteerbaar. Bovendien kan soep altijd. Of het nu een stevige erwtensoep is in de winter, of een verfrissende tomatensoep in de zomer.

Index recepten

klik op de link om direct naar het recept te gaan

Pittige tomatensoep met komkommer-yoghurt
Voorjaarssoep van witte asperges
Romige bietensoep met gorgonzola
Bloemkoolsoep met kokosmelk en koriander
Kikkererwtensoep met abrikozen
Zomerse wortelsoep met appel en kerrie
Courgette-waterkerssoep
Soep van gegrilde uien met geitenkaas-toast
Paprikasoep met feta en komijnzaad
Indiase rode linzensoep
zachte preisoep met mosterd

In elke seizoen zijn er geschikte ingrediënten aanwezig voor een voedzaam en heilzaam soepje.

Soepen zijn een uitstekende manier om verschillende ingrediënten te combineren. Ze zijn geschikt voor vegetariërs, maar ook voor vleeseters. Vlees dat wordt meegekookt in soep zorgt er namelijk voor dat de aanwezige eiwitten en vetten veel makkelijker worden verteerd.

Zelfgemaakte soep zorgt voor balans in je lichaam – yin en yang in harmonie

Soep bestaat voor een groot deel uit water. De energetica van water is Yin. Dit betekent dat het koelend is en bevochtigend. Door een soep langer te koken en verwarmende groenten of kruiden toe te voegen wordt een soep meer Yang (verwarmend en energie versterkend). Je kunt hiermee eindeloos variëren. Miso, zeewier, vlees, granen, peulvruchten, tofu en allerlei soorten groenten en kruiden kunnen jou precies geven wat je op dat moment nodig hebt. Eet je soep aan het begin van de maaltijd dan help je je spijsverteringssysteem bij de vertering van rest van de maaltijd. Soep als tussendoortje of als lunch zorgt voor een verzadigd gevoel en geven je meer energie als bijvoorbeeld een koude salade.

Alle voordelen op een rijtje

  • Met soep kom je heel gemakkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten.
  • Soep op basis van verse groenten en kruiden is supergezond en ook nog eens heel lekker.
  • Onderzoek toont aan dat mensen die vaak soep eten minder zwaarlijvig zijn
  • Soep geeft een gevoel van verzadiging, waardoor je minder honger hebt en dus minder eet.
  • Soep levert doorgaans weinig calorieën
  • Soepen zijn gemakkelijk verteerbaar en geven je energie

De recepten die wij voor je uitzochten zijn vooral rijk aan groenten, omdat we hiermee de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten flink kunnen opschroeven.
Kom gerust nog eens terug op deze pagina, wij zullen met regelmaat nieuwe recepten toevoegen.

Basisbouillon

De basis voor elke soep is bouillon. Als je hiervoor bouillonblokjes wilt gebruiken, koop dan bouillonblokjes zonder mononatriumglutamaat. Deze smaakversterker is ook wel bekend als vetsin (E621).  Wil je zelf een goede basisbouillon maken, klik dan hier voor het recept

Pittige tomatensoep met komkommer-yoghurt

Tomaten vormen een belangrijk onderdeel in de wereldkeuken, vooral in landen rond de Middellandse Zee. Ze geven niet tomatensoepalleen smaak aan een gerecht, maar zijn ook nog eens goed voor de gezondheid. Paul Pitchford, goeroe op het gebied van vitale voeding zegt over de tomaat: “De energetica van tomaat is zeer koel, de smaak zoet en zuur. Het zorgt voor opbouw van yin-vloeistoffen en helpt op die manier tegen droogte en dorst.

Tomaten ontgiften de lever, het bloed en het lichaam in het algemeen.

Ze bevorderen de spijsvertering en versterken de maag. Tomaten kunnen hoge bloeddruk verlagen en ook nuttig zijn bij hoofdpijn en brandende ogen. Ook bij ontstekingen aan de urinewegen kan tomaat heilzaam zijn.
In dit recept worden de tomaten eerst geroosterd, zodat ze meer verwarmend voor je lichaam zijn. Bovendien zorgt het roosteren voor een heerlijk zoete smaak.

Koriander is een aromatisch kruid dat rijk is aan etherische olie.

Het kruid heeft een sterke smaak, die wel wordt vergeleken met die van peterselie vermengd met citroen. Koriander versterkt de maag en werkt ontkrampend bij maagdarm-krampen.
Munt is verfrissend en stimulerend en bovendien goed voor de spijsvertering.

Bereidingswijze

Je hebt de volgende ingrediënten nodig: Tomaten, uien, knoflook, pepertje, Griekse yoghurt, komkommer, verse munt en koriander, olijfolie, peper en zout, bouillon (zelfgemaakt)

Halveer de tomaten en leg ze met de snijkanten naar boven op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en peper en zout.
Plet de knoflooktenen, snijd het pepertje in grove stukken en leg ze tussen de tomaten. Laat ongeveer 30 minuten roosteren onder de gril.

Snij de uien fijn en fruit ze zachtjes aan in een pan met een beetje olijfolie.
Voeg de geroosterde tomaten/knoflook/peper en bouillon toe. Laat ongeveer een kwartier zachtjes koken.
Pureer de soep met de blender. Breng op smaak met peper, zout en verse koriander.

Ondertussen meng je fijngehakte komkommer met yoghurt, munt en een snufje zout.
Schep de soep in soepkommen of borden en voeg hier een flinke eetlepel van de yoghurt aan toe.  Lekker met turks brood.

tomaten

 

Paprikasoep met feta en komijnzaad

Paprika’s zijn verwant aan de Spaanse peper. Een groot verschil is dat paprika’s veel minder capsaïne bevatten. Hierdoor zijn ze aanzienlijk milder van smaak. paprikasoep
Paprika’s leveren een scherpe en zoete smaak, maar zijn niet ‘heet’. Volgens de Chinese voedingsleer versterkt paprika de maag en verbetert de eetlust. Dit komt omdat het eten van paprika de secretie van spijsverteringssappen in de mond en maag aanwakkert. Daarnaast heeft paprika een gunstige invloed op de bloedcirculatie en helpt het bij voedsel-stagnatie.

Komijnzaad is een natuurlijke oplossing voor winderigheid

Heb je last van gas in je darmen en winden laten? Komijnzaad is warm en scherp. Komijnzaad is een probaat middel tegen winderigheid en biedt een helpende hand bij spijsverteringsmoeilijkheden (door stress). In de Indische keuken is het bekend als djinten. De Chinese geneeskunde spreekt van een versterkende werking op de Middelste Warmer. Hieronder wordt verstaan de Maag en de Milt. Deze zijn samen verantwoordelijk om alles wat je eet en drinkt om te zetten in voor het lichaam bruikbare energie.

Schapenkaas is koel en bevochtigend. Omdat schapen zich tijdens het grazen, naast gras en klavers graag tegoed doen aan verschillende kruiden, is de schapenkaas beter verteerbaar dan koeienkaas.

Bereidingswijze

Voor deze soep heb je nodig 4 paprika’s,  1 sjalot, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel komijnzaad,  groentebouillon, stukje schapenkaas (feta)

Rooster de paprika’s ongeveer 30 minuten en verwijder vervolgens het velletje en de zaadlijsten.
Snijd ze daarna in kleine stukjes. Snipper de sjalot en fruit enkele minuten in olie.

Voeg de paprika, de groentebouillon en komijnzaad toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. koken. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met een scheutje olijfolie en wat komijnzaadjes.

Uiensoep van gegrilde uien met geitenkaas toast

Uien doen je soms huilen, maar er is vooral reden voor vrolijkheid als je beseft waar deze groenten allemaal goed voor zijn. uiensoepMet hun scherpe smaak verwarmen ze ons en bewegen energie in ons lichaam. Ze zijn een weldaad voor je luchtwegen, je longen en voor je darmen.

Uien versterken het immuunsysteem en hebben een anti-bacteriële en onstekingsremmende werking. Ook zorgen ze voor het oplossen van vastzittend slijm.
Uien zorgen voor een goede darmflora en dragen bij aan een gezonde spijsvertering

Grillen geeft het gerecht Vuur-energie

In dit recept worden de uien eerst gegrild. Dit geeft het gerecht meer Yang, meer Vuur-energie. Zeer geschikt dus voor koude, vochtige dagen om jezelf te verwarmen

Bereidingswijze

Pel en snijd 800 gram uien. Meng met een flinke scheut olijfolie, peper en zout en plaats het op een bakblik in een voorverwarmde oven (200 graden). Laat ongeveer 45 minuten zachtjes grillen totdat de uien lichtbruin zijn (halverwege omroeren).
Voeg de uien toe aan een pan bouillon. Voeg naar smaak mosterd toe. Laat nog even zachtjes koken en voeg aan het einde een kop versgesneden peterselie toe.
Rooster sneetjes brood en doe hier zachte geitenkaas op. Schep de soep in kommen en doe ook de broodjes met geitenkaas in de soepkommen.

Voorjaarssoep van witte asperges

Verschillende supermarkten hebben in het voorjaar een aspergesoeppakket in de schappen staan. Hierin vind je, behalve asperges ook een aardappel, twee uien, (kippen) bouillonblokjes, bekertje slagroom en een bosje peterselie. Wij hebben dit uitgeprobeerd en vonden deze soep lekker genoeg om hier te delen. De ingrediënten kun je vanzelfsprekend ook los kopen. De slagroom kun je vervangen door sojaroom. De bouillon kun je zelf maken van groenten en een biologische kippenbout (zie basisrecept)

Bereidingswijze:

aspergesoepSchil de asperges en snijd het onderste gedeelte houtachtige gedeelte af (ongeveer 2-3 cm). Kook de schillen en deze stukjes ongeveer 30 minuten in 1,5 liter bouillon. Schep met een schuimspaan de schillen en onderste stukjes van de asperges uit de pan. Je hebt nu een perfect aspergebouillon.

Snijd ondertussen de aardappel in blokjes en snipper de ui. Laat gedurende 10 minuten zachtjes gaar stoven in boter of olie. Voeg dit toe aan de aspergebouillon en ook de in stukjes gesneden asperges en het bosje peterselie (houdt wat peterselie achter om later te gebruiken als garnering). Laat alles 20 minuten zachtjes koken, haal het bosje peterselie en enkele stukjes asperges uit de pan en pureer de soep.
Voeg room toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg ook de stukjes asperges weer toe. Garneer de soep met peterselie. Als je het lekker vind kun je voor het opdienen nog wat blokjes ham of zalmsnippers toevoegen.

In termen van de Chinese geneeskunde zijn asperges zoet, bitter, bevochtigend en koelend

Asperges werken op de Nier- en Longmeridianen. Het is een Yin-tonicum dat wordt voorgeschreven bij allerlei ‘hitte’ aandoeningen, als opvliegers, een droge mond, vastzittend slijm in de longen, constipatie enz.

Peterselie is verwarmend, scherp, bitter en zout.

Peterselie werkt op de meridianen Blaas en Maag. Bovendien heeft peterselie eenpeterselie versterkende werking op alle spijsverteringsorganen. Het levert belangrijke vitaminen en mineralen, zoals ijzer dat belangrijk is voor de opbouw van bloed. Het wordt gebruikt om de activiteit van de nieren te stimuleren en helpt om afvalstoffen af te voeren.

Romige bietensoep met gorgonzola

Rode bietjes zijn door ons al vaak geprezen om hun vele voordelen voor de gezondheid.  Ze staan dan ook met regelmaat op het menu. Maar bietensoep is voor ons ook nieuw. Bieten zijn het belangrijkste ingrediënt van borsjt, het nationale Russische gerecht. Er zijn bronnen die beweren dat dit van invloed is geweest op het groot aantal medailles van de Russen tijdens de Olympische winterspelen in 2014. En ook andere sporters schijnen regelmatig rode plasjes in te leveren, omdat bietjes wordt gezien als natuurlijke doping. De soep die wij maakten is niet Russisch, maar heeft door toevoeging van gorgonzola en griekse yoghurt een mediterraan tintje gekregen.

Je maakt de bietensoep als volgt:

Ingrediënten: 2 rode uien, 1 kg gekookte bieten, 4 aardappelen, olijfolie, bouillon, griekse yoghurt, gorgonzola en dille.

bietensoepBereiding: Snijd de ui fijn en de bieten in grove stukken. Schil en snijd de aardappelen in blokjes. Verhit de olie in een grote soeppan, fruit hierin de ui lichtbruin. Schep de bieten en de aardappelblokjes erbij en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat 15-20 min. zachtjes doorkoken.  Pureer de soep.
Schep de soep in kommen en schep in iedere kom een eetlepel yoghurt, kruimel er wat gorgonzola over en bestrooi met dille.

Rode bieten zijn goed voor het bloed en de lever

Bieten zijn een echt bloedtonicum, ze helpen bij constipatie. Bietjes zijn een stimulans voor de lever en helpen zodoende het lichaam te ontgiften.

Dille is een tuinkruid met een gunstige invloed op de spijsvertering

Dille (blad) heeft een lichtzoete smaak, die doet denken aan anijs en venkel. Net als veel andere (keuken)kruiden is het goeddille voor de spijsvertering. Het helpt bij maag en darmklachten. Heb je last van winderigheid, dan is dille het aangewezen kruid om overmatige gasvorming tegen te gaan. Dille en bieten zijn allebei goed voor de bloedsomloop en het hart. Een andere goede eigenschap die ze delen is het kalmerende op het zenuwstelsel. Moeten we nog meer redenen geven om deze soep regelmatig op tafel te zetten?

Bloemkoolsoep met kokosmelk en koriander

bloemkoolsoepEen soep met pit, door het gebruik van de verschillende specerijen en het spaanse pepertje. Wees niet bang dat de soep te heet wordt, als je de spaanse peper zachtjes bakt of stooft verliest het een groot deel van zijn scherpte.
Bloemkool dankt zijn naam aan de delen die we eten, namelijk de bloemknoppen. Tijdens het groeien worden ze afgedekt door de groene bladeren. Er kan dan geen zonlicht bij de knoppen komen, waardoor ze wit blijven.

Deze witte groente wordt vaak overschaduwd door zijn groene familielid, broccoli. Het bevat geen bladgroen, maar genoeg andere gezonde stofjes om het tot een superfood uit te roepen.

Kool bevat veel zwavel, wat zuiverend werkt voor je lichaam

De wat nare lucht die vrijkomt als bloemkool te lang wordt gekookt, dankt het aan zwavel, een prima ontgifter van het lichaam. Er zit veel vitamine C in bloemkool, evenals mangaan en carotenoïden. Deze werken als bestrijder van vrije radicalen. De Chinese geneeskunde classificeert bloemkool als koelend, en gericht op de meridianen Dunne Darm, Dikke Darm en Milt.

Koriander is een aromatisch kruid dat rijk is aan etherische olie. Het heeft een sterke smaak, die wel wordt vergeleken met die van peterselie vermengd met citroen. Koriander versterkt de maag en werkt ontkrampend bij maagdarm-krampen.

Ingrediënten

bloemkool, groenten of kippenbouillon, kokosmelk, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 spaanse peper, stukje gemberwortel van 1 cm, (sesam) olie,  Specerijen van elk een theelepel: komijn, kerrie, kurkuma, verse gehakte koriander
Optioneel: garnalen

Bereiden

De bloemkool wassen en in roosjes verdelen.bloemkoolsoep met garnalen
Ui, knoflook en gember schillen en in kleine stukjes snijden. Spaanse peper ontdoen van zaadlijsten en eveneens fijn maken.
Uien, knoflook, gember en peper in de olie aanbraden. Specerijen toevoegen en meefruiten.
Bloemkool en bouillon toevoegen. Laat 15-20 minuten zacht koken.
Wat stukjes bloemkool uit de pan halen en de soep pureren. Voeg kokosmelk en de stukjes bloemkool weer toe en breng opnieuw aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Opdienen met gehakt korianderblad en garnalen.

Kikkererwtensoep met abrikozen

Alle vijf smaken zijn vertegenwoordigd in deze heerlijke en makkelijk te maken soep. Bouillon is zout. De gedroogde abrikozen maken de soep lekker zoet. Ui, knoflook, gember, kaneel, chili en munt zorgen voor een scherpe smaak. Limoensap is uiteraard zuur en de bittere smaak wordt vertegenwoordigd door de schil. De combinatie van verwarmende specerijen enerzijds en de koele energie van munt en limoen zorgen voor harmonie.

Ingrediënten

gare kikkererwten, olijfolie. 1 ui – grof gesneden, 2 tenen knoflook, stukje gember fijngesneden, chilipoeder, kaneel, gedroogde abrikozen, tomatenpuree, schil en sap van een limoen, munt

kikkererwtensoepBereidingswijze:

kook de kikkererwten in bouillon. Als je kikkererwten uit een pot of blik gebruikt voeg deze dan samen met het vocht toe aan een bouillon. Voeg ongeveer 100 gram fijngesneden abrikozen toe en laat zachtjes koken.
Fruit ondertussen ui, gember en knoflook tot de ui zacht is. Chilipoeder en kaneel toevoegen en kort meebakken. Doe dit mengsel bij de kikkererwten. Voeg tomatenpuree, limoensap, geraspte schil en (verse) munt toe. Je kunt de soep eventueel grof pureren maar dat hoeft niet. Serveer de soep met een flinke schep yoghurt (en optioneel spinazie)

Kikkererwten zijn bijzonder vezelrijk. Ze zijn een goede bron van eiwitten en daardoor zeer geschikt voor vegetariërs

Ook helpen kikkererwten om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Abrikozen zorgen voor bloedopbouw, ze zorgen voor het bevochtigen van de darmen en helpen zodoende bij een trage stoelgang. Citrusschil lost slijm op en maakt de soep heel gemakkelijk verteerbaar.
Munt ten slotte geeft je spijsverteringsorganen een ‘boost’. Het helpt bij allerlei darmproblemen en ook bij maagzuur of misselijkheid. Bovendien geeft het een zeer aangename geur aan de soep.

Zomerse wortelsoep met appel en kerrie

Soep met appel, wij hadden het nog niet eerder geprobeerd, maar na vandaag volgt zeker een volgende keer. De combinatie van wortel en appel geeft de soep een heerlijke zoet, fris-zure smaak en maakt het een ideaal zomergerecht.

De Chinese geneeskunde gaat uit van de energetische werking van wortelsoep2voeding: welk effect heeft een voedingsmiddel op je lichaam

Wortelen hebben een neutrale thermische werking, dat wil zeggen ze zijn niet koud en niet warm. Appels daarentegen hebben een koelend effect op het lichaam . Voorts zorgen appels voor bevochtiging en helpen ze tegen droogte en dorst. Ook bij een droge hoest, door hitte in de longen kunnen appels nuttig zijn. De in appels aanwezige zuren zorgen ervoor dat de groei van ongezonde bacteriën in het spijsverteringskanaal wordt afgeremd.

Met hun zoete smaak, behoren wortelen tot het element Aarde, ze versterken de Milt-energie

De zoete smaak van wortelen zegt het al: ze zijn een waar tonicum voor de Milt en zijn zodoende goed voor een gezonde spijsvertering. Ook de leverfunctie verbetert, waardoor wortelen het lichaam ontdoen van gifstoffen. Ook zorgen ze voor afvoer van ‘slechte’ bacteriën in de darmen en helpen ze tegen brandend maagzuur. Wortelen hebben een ontzurend effect op het lichaam. Wortelen zijn een van de rijkste bronnen van beta-caroteen, ofwel provitamine A. Dit zorgt voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden en huid.

Ingrediënten

800 gram wortelen, schoongemaakt en in plakjes gesnedenwortelsoep
2 appels, geschild en in partjes gesneden
1 eetlepel olijfolie
1 ui, gepeld en fijngesneden
1 eetlepel kerriepoeder
bouillon
optioneel: sambal en ter garnering een eetlepel volle yoghurt en ringetjes lente-ui

Verwarm de olie in een pan en voeg de ui toe, bak de ui zachtjes totdat het gaar is.
Voeg kerriepoeder, wortel en appel toe. Wil je je soep een pittige smaak geven, doe er dan ook een schepje sambal bij. Roerbak op een hoog vuur voor 2 minuten.
Voeg dan de bouillon toe en laat alles 20-25 minuten koken totdat de wortel zacht en gaar is.

Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper. Warm opdienen en garneren met yoghurt en lente-ui.

Courgette-waterkerssoep

Zowel courgette en waterkers zijn beide ideale ingrediënten voor een zomerse soep.courgette
Waterkers is verkoelend en heeft een scherpe, zoete en licht bittere smaak. Het werkt vochtafdrijvend, versterkt de Qi en zorgt voor opbouw van bloed. Waterkers is rijk aan chlorofyl, vitamine A, zwavel en calcium. Het bevordert de spijsvertering en maakt de soep licht verteerbaar.

Courgette is Yin en werkt verkoelend bij warm weer

Courgette bevat veel water en zorgt voor bevochtiging van het lichaam, wat uiteraard belangrijk is als de temperatuur stijgt en je meer gaat zweten. Heb je last van de warmte? Courgette biedt een oplossing, want courgette versterkt Yin, is koelend en verfrissend

Basilicum ten slotte geeft de soep een mediterraan tintje. Behalve dat het heerlijk smaakt is
basilicum, anti-bacterieel, ontkrampend, cholesterol-verlagend, bevordert het de eetlust en de spijsvertering, helpt het bij misselijkheid en is het maagversterkend

Ingrediëntencourgettesoep

courgette, waterkers, ui, knoflook, aardappel, olijfolie, bouillon, basilicum
optioneel: gerookte zalm of (serrano)ham

Verwarm olie in een pan en voeg fijngesneden ui en knoflook toe. Zachtjes laten smoren. Voeg in plakjes gesneden courgette toe en bak een aantal minuten.
Snijd ondertussen aardappel in blokjes. Doe de aardappels en het courgette-ui mengsel in een pan met bouillon en laat 15-20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep. Voeg dan fijn gesneden waterkers toe en pureer de soep nog even kort. Op smaak brengen met zout en peper.

Dien de soep op met verse basilicum en eventueel wat stukjes gerookte zalm of serranoham. Lekker met kaas-uien stokbrood en een tomatensalade (waterkers kan worden vervangen door rucola)

Indiase rode linzensoep

Deze heerlijke soep voor de liefhebbers van de Indiase keuken, maak je in een handomdraai.
De rode linzen, wortelen en een flinke hoeveelheid kurkuma zorgen voor een kleurig en smakelijk geheel.

Linzen zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten

Linzen zijn kleine, platte, ronde peulvruchten.  Ze zijn er in verschillende kleuren. Ze bevatten veel ijzer, vezels en

Indiase rode linz

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

eiwitten en zijn hierdoor uitermate geschikt in een vegetarisch dieet. Door de vele vezels bevorderen linzen een goede spijsvertering. Ze helpen met het voorkomen van prikkelbare darm syndroom. Linzen worden langzaam en gelijkmatig verteerd, zodat er geen grote pieken in de bloedsuikerwaarden ontstaan.

Wortels zijn supergezond! Wortels bevatten veel vitaminen en mineralen, vezels en natuurlijke suikers. Ze zijn goed voor je huid, je slijmvliezen, ze zorgen voor ontzuring en reiniging van je lichaam.

Kurkuma helpt bij het helen en voeden van je lichaam

Kurkuma geeft de soep een prachtige goud-gele kleur. Kurkuma is een van de belangrijkste kruiden in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Volgens de Chinese geneeskunde kan kurkuma helpen bij het helen en voeden van je lichaam, het houdt de organen gezond en zorgt dat je hele systeem goed kan functioneren.
Het is o.a. goed voor de lever, het bloed en de spijsvertering.

Ingredienten voor een flinke pan soep

Rode linzen 500 gram
Wortels 500 gram
bekertje Kokosmelk
Bouillon
1 grote Ui, 2 teentjes knoflook, stukje van 2-3 cm verse gember
Kurkuma, komijnzaad, peper, kaneel
linzensoep

Fruit de ui, knoflook en gember in een grote pan. Als het bruin is voeg je bouillon, linzen en de specerijen toe. Laat dit zachtjes 30 minuten koken. Voeg dan de fijngesneden wortelen toe en laat nogmaals 15 minuten koken, totdat de wortelen gaar zijn. Hierna kun je desgewenst de soep lichtjes pureren met de staafmixer. Roer er tot slot de kokosmelk doorheen.

Zachte preisoep met mosterd

Deze preisoep heeft een heerlijk zachte smaak.  Het is een van onze favoriete herfst- en wintersoepen die je de door de koude dagen helpt.

Prei bevat veel voedingsvezels en werkt mild laxerend. Ook bevat prei bacterie-dodende stoffen, is het

Photo by Phil Hearing on Unsplash

vocht afdrijvend en kan het helpen tegen artritis. De vochtafdrijvende werking wordt verklaard omdat prei zoveel kalium bevat. Hierdoor wordt de nierfunctie versterkt. Prei en alle andere ui-achtigen kunnen het cholesterol-gehalte en de bloeddruk verlagen. De groente is rijk aan zwavel, waardoor het een reinigend effect heeft op het lichaam.

Prei hoort bij het element Metaal en is een ideale groente om te eten tijdens het herfstseizoen

In termen van de Chinese geneeskunde is het een groente met een scherp-zure smaak en een warme thermische werking. Het werkt op de Long- en Lever-meridaan.

Mosterd

Is verwarmend, scherp en diuretisch. Mosterd is erg lekker en ook nog eens goed voor de spijsvertering. In de Chinese geneeskunde wordt het eveneens gebruikt bij de behandeling van hoest met vastzittend slijm. Het reguleert de Qi van de Longen.

Ingrediënten:

olie

mosterd

Photo by Elevate on Unsplash

bouillon
prei in fijne ringetjes gesneden
mosterd
creme fraiche
optioneel: gerookte kip in blokjes

Verhit de olie in een soeppan en bak de prei gedurende ± 5 minuten. Voeg bouillon toe en laat 15 min. zachtjes koken. Schep de mosterd en de crème fraîche in de soep. Je kunt er nu voor kiezen om de soep (gedeeltelijk) te pureren met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout en schep hem in kommen of diepe borden.

Strooi er eventueel wat achtergehouden ringen prei over. Ook kun je er wat blokjes gerookte kip aan toe voegen.