Acupunctuur bij Erwin van Putten in Alkmaar

Acupunctuur AlkmaarVoor acupunctuur in Alkmaar bent u bij Erwin van Putten in goede handen.

Ik ben al meer dan 20 jaar actief werkzaam als acupuncturist.  Het is voor mij belangrijk om ook de mens achter de klacht te leren kennen. Tijdens mijn consulten is er daarom veel ruimte voor persoonlijke zorg en aandacht voor de klant. De behandeling wordt ondersteund met coaching en lifestyle adviezen.

Mijn vakkennis als fysiotherapeut en mijn westerse medische kennis dragen bij aan een nauwkeurige diagnosestelling en een professionele aanpak van allerlei soorten aandoeningen.

Als acupuncturist ben ik lid van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur).

Acupunctuur kan veel betekenen voor uw gezondheid. Het is een beproefde behandelwijze, die werkzaam is op een breed gebied. Acupunctuur is een veilige methode, zonder bijwerkingen en kan uitstekend worden toegepast naast een reguliere behandeling.

Onder ‘indicaties ’ kunt u lezen bij welke klachten acupunctuur ingezet kan worden.

Wilt u meer weten over acupunctuur, de werkzaamheid en de toepassingsgebieden dan kunt hieronder verder lezen.

⇓ Lees meer ⇑

acupunctuur alkmaar

Acupunctuur is één van de bekendste behandelmethoden uit de traditionele geneeskunde.

Het is in China, Japan en Korea al eeuwenlang de belangrijkste geneeswijze. Het ontstaan wordt geschat tussen 5000 en 500 voor Christus. De oosterse denkwijze en de TCG liggen in elkaars verlengde. De Chinese geneeskunde is in het westen lang onbekend gebleven, totdat in de 16e eeuw Portugese zeevaarders er mee in aanraking kwamen.

De belangstelling voor de acupunctuur groeide na het bezoek van Richard Nixon aan China in 1972. In aanwezigheid van vele journalisten werd een operatie uitgevoerd waarbij de patiënt bij kennis bleef en de verdoving alleen bestond uit een aantal naalden in het lichaam. De acupunctuur neemt nu in het westen een steeds grotere plaats in. De gedachte dat lichaam, geest en de omgeving van de mens verbonden zijn, wint steeds meer terrein.

Werkingsmechanisme

Het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde in de armen en benen en de huid, als intern in de diverse organen, wordt verbonden door meridianen.
Er zijn twaalf meridianen die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam. De organen zijn verantwoordelijk voor het instand houden en produceren van Qi en Bloed (Xue). Beiden worden uit ons dagelijks voedsel en lucht gehaald en in de organen omgezet (transformatie) naar Qi en Bloed. Qi is de energie die we nodig hebben om te bewegen en te denken. Bloed is meer nodig voor de opbouw van weefsels.

Qi bestaat uit twee tegengestelde krachten.
Yin staat voor rust, herstel, het donkere (en veel meer).
Yang staat voor licht , beweging, aktie (en veel meer).
Qi en Bloed stromen door de meridianen en voorzien zo ons lichaam van de benodigde voedingsstoffen.

Op specifieke punten op en in het lichaam, de acupunctuur punten, kunnen we Qi en Bloed beïnvloeden. Dit kan met acupunctuurnaalden, maar ook met moxa, massage (Tui Na) cupping etc. Deze punten liggen in het algemeen vlak onder de huid.
In de TCG spreekt men van gezondheid als yin en yang in harmonie zijn. Dit is een dynamisch evenwicht en niet star.

In het algemeen kan gezegd worden dat de oorzaken van ziekte gelegen zijn bij:

  • Een verstoring van het yin/yang evenwicht.
    Bijvoorbeeld er is een te veel aan yin aanwezig met symptomen van koude, slaperigheid en vermoeidheid, of een teveel aan yang met verschijnselen als hitte, slapeloosheid en overactiviteit.
  • Blokkades en onregelmatigheden in de meridianen van Qi of Bloed. Hierdoor ontstaat pijn in een orgaan of in het verloop van de meridianen.
  • Een (relatief)tekort van Qi, yin, yang of Bloed. Hierdoor zullen organen minder goed functioneren.

Door naalden in de acupunctuurpunten aan te brengen kunnen blokkades worden opgeheven en de circulatie van Qi en Bloed bevorderd. Door naaldtechnieken kunnen we de Qi stimuleren, afremmen of harmoniseren.

Methodiek

polsdiagnoseKlachten die op de voorgrond staan worden door de TCG therapeut altijd in een breder verband gebracht. Bepaalde klachten vormen een bepaald patroon dat voor de TCG therapeut herkenbaar is. Sommige klachten zijn voor de patiënt minder ernstig, en soms bestaan klachten al lange tijd en hebben mensen het idee dat deze nu eenmaal bij hun horen.

Voor de therapeut zijn alle symptomen belangrijk. Samen met de hoofdklacht komt de therapeut tot een diagnose en een behandelprincipe. De acupuncturist kiest naar aanleiding van de diagnose en het behandelprincipe zijn acupunctuur punten die hij moet prikken.

De diagnose wordt verkregen via onderzoek methodes die voor de TCG uniek zijn. Er wordt voornamelijk gelet op uiterlijke kenmerken en de symptomen die de patiënt vermeldt.

  • Het stellen van vragen aan de patiënt om de diverse problemen duidelijk te maken; de anamnese.
  • Het bestuderen van kleur en vorm van het gelaat; lichaamshouding en bewegingspatroon.
  • Het kijken naar kleur en vorm van de tong en het tongbeslag; de zgn. tongdiagnose.
  • Het voelen van ritme en snelheid, diepte en stevigheid van de pols(slag); de polsdiagnose.

Westerse onderzoeksresultaten zoals bloed- of röntgen onderzoek worden in de diagnose betrokken wanneer deze bekend zijn, maar staan niet voorop in het onderzoek. Een westerse diagnose helpt wel in de vorming van een diagnose.

De therapie zal er op gericht zijn verstoorde patronen op te heffen en het energetisch evenwicht te herstellen.

De naalden variëren in dikte van 0,16 mm tot 0,30 mm diameter en in lengte van 15 mm tot 40 mm. De naalden zijn steriel en worden slechts eenmalig gebruikt.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een tekort aan yang qi, wordt er gebruik gemaakt van moxa ter stimulatie van de acupunctuur punten.

moxa moxibustionMoxa bestaat uit bijvoetkruid (artemisia vulgaris) geperst in een stick of koontjes. Deze wordt aangestoken om zodoende het punt te verwarmen.

Een andere manier is het cuppen. Half open bollen worden verwarmd en daarna op de huid gezet op de plek van een blokkade. Er ontstaat zodoende een vacüum die de huid stimuleert en de blokkade opheft.

Andere methodes die een onderdeel van de acupunctuur vormen zijn Gua Sha en Tui Na. Deze worden op deze site apart behandeld.

Prognose

De behandeling heeft het beste resultaat als de klacht nog in het beginstadium bevind. Vage klachten kunnen een voorbode zijn van een gezondheidsprobleem of ziekte. Voor een goed resultaat is het gunstig om er vroeg bij te zijn. Naarmate de klacht langer bestaat zal het aantal behandelingen toenemen. Toch worden er vaak goede resultaten behaalt, ook met reeds langdurig bestaande klachten. Dit heeft alles te maken met regeneratie of reparatievermogen van het betrokken weefsel.

Acupunctuur kan een goede aanvulling zijn op de westerse medische wetenschap. We spreken niet meer over alternatieve, maar over additionele geneeskunde. Westers en Oosters denken vullen elkaar aan.

Indicaties voor acupunctuur

De volgende klachten en aandoeningen reageren  goed op het gebruik van acupunctuur.

Allergieën

Hooikoorts, allergische verkoudheid, astma, bronchitis, allergie voor onder andere: voedsel, huisstofmijt, huisdieren

Borst

Spanning op de borst, vol gevoel van de borst, pijn op de borst, hartkloppingen, angina pectoris, opgezette / pijnlijke flanken

Buik

Buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik

Gewrichten

Stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, verstuikin-gen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spieren / pezen pijnklachten, krachtsvermindering, trillingen, krampen, nek- en rugklach-ten, tenniselleboog, RSI, fibromyalgie (spierreuma).

Gynaecologie

Menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van onvruchtbaarheid, witte vloed (leukorrhea).

Huid

Stijfheid, transpiratieproblemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren.

⇓ Lees meer ⇑
Hoofd

Hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid, zwaar gevoel in het hoofd.

Interne klachten

Bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedings-problemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk.

Keel

Heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel

Ledematen

Koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping (oedeem).

Luchtwegen

Verkoudheid, allergische verkoudheid, hooikoorts, hoest, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie.

Maag / darm

Misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen/opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, aambeien.

Mentale stoornissen

Slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloos-heid, angst, flauwvallen, epilepsie, dwangmatig huilen / lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigbeid, anorexia nervosa, lusteloosheid, gebrek aan energie, alge-hele zwakte, overspannenheid, stress, burn-out.

Mond

Kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag.

Oog

Jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig-vlekken zien, slechtziendheid.

Oor

Oorpijn/ontsteking, oorsuizen / ruisen, bepaalde gevallen van doofheid.

Slijmvliezen

Chronische verkoudheid, voorhoofdsholte-ontsteking, bijholte-ontsteking.

Spijsvertering

Schildklieraandoeningen, diabetes, overgewicht, hongergevoel.

Urine / genitaalstelsel

Urine-infectie, incontinentie, blaas/nierstenen, impotentie, onvruchtbaarheid, vroegtijdige/ nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten.

Verslavingen

Rookverslaving, eetverslaving, alcoholverslaving, drugs-verslaving.

Zwangerschap

Misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borst-voeding, infertiliteit, voorbereiding op IVF, IUI etc.

Overige

Uitputtingstoestanden, zowel geestelijk als lichamelijk, slaapstoornissen, psychische labiliteit, depressie, nervositeit, fobieën, kiespijn na het trekken, tandvleesontstekingen, hoofdpijn, migraine, evenwichtstoornissen, aangezichts-pijnen, aangezichtsverlamming, vermoeidheid.

Heeft u vragen over een specifieke klacht en wilt weten of acupunctuur hiervoor geschikt is, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op

Acupunctuur in Alkmaar

stoppen met roken acupunctuur alkmaar

Stoppen met roken moet je zelf doen,
maar het hoeft niet alleen.

Stoppen met roken met acupunctuur

-Wil jij graag stoppen met roken?
-Zie je op tegen de lastige periode die het stoppen met roken met zich meebrengt?
-Ben je bang voor gewichtstoename en andere bijverschijnselen als je stopt?

Dan is er goed nieuws voor jou! Met behulp van acupunctuur kom je een stuk makkelijker van het roken af.

Met acupunctuur pak je  de lichamelijke verslaving aan nicotine en tegelijkertijd ook de geestelijke afhankelijkheid aan

Stoppen met roken moet je zelf doen, maar het hoeft niet alleen.
Ik weet dat stoppen met roken soms niet zo eenvoudig is. Mijn aanpak is daarom degelijk en serieus.
De meest succesvolle methode om met roken te stoppen blijkt de methode te zijn die zowel de lichamelijke als de geestelijke afhankelijkheid doorbreekt.  Ik zal dus aan beide aspecten aandacht besteden en je begeleiden naar een leven zonder nicotine.
Daarnaast is een sterke motivatie om er definitief mee op te houden belangrijk.

Ontwenningsverschijnselen aanpakken

Ontwenningsverschijnselen treden op als de nicotine-behoefte niet meer wordt aangevuld. Het kan een onbehaaglijk gevoel geven. Misschien slaap je wat slechter, ben je soms geïrriteerd, voel je je wat onrust of krijg je trek in snoep.   Acupunctuur zorgt ervoor dat je lichaam sneller aan de nieuwe situatie zal wennen,  waardoor definitief stoppen gemakkelijker wordt.

Hoe werkt een behandeling?

Tijdens het eerste consult bespreken we de problemen die je tot nu toe hebt ondervonden om te stoppen met roken. En ook de zaken waar je tegenaan kunt lopen in de periode nadat je je laatste sigaret hebt gerookt. De behandeling bestaat uit het plaatsen van acupunctuurnaalden in het oor om de eerste behoefte om te roken te verminderen. Door mijn begeleidende coachingsgesprekken heb je nog meer kans op succes!

Tijdens een vervolgconsult zullen eventuele klachten die zijn opgetreden na het stoppen, geïnventariseerd worden. De behandeling zal bestaan uit het tegengaan van eventuele complicaties en het verder onderdrukken van de behoefte tot roken.

Verder laat ik je zien hoe ontspanningsoefeningen je kunnen helpen om je meer relaxed te voelen

Gedurende de behandeling zullen verder aan bod komen;  je leefstijl, voeding, stress

Bezoekadres:
De Rekere Drechterwaard 16, 1824 EX Alkmaar

Erwin van Putten: 06 13 75 3264

Contactformulier

acupunctuur stoppen roken alkmaar

Auriculotherapie

ooracupunctuur alkmaarAuriculotherapie (ooracupunctuur) is een vorm van acupunctuur waarbij het oor gebruikt wordt om ziekten te behandelen. Punten op het oor worden gebruikt om te onderzoeken en/of te behandelen. De oorschelp is een reflexveld waarin de totale mens weerspiegeld wordt op zowel mentaal, fysiek als emotioneel niveau. Deze niveau's kunnen via dit reflexveld beïnvloed worden. Ooracupunctuur is prima te combineren met medicijnen of andere therapiën, zoals acupunctuur, fysiotherapie, etc.

⇓ Lees meer ⇑
Methodiek

Auriculotherapie kan met diverse methodes worden toegepast. De behandeling gaat als volgt. Na een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) volgt een onderzoek in het oor waar gelet wordt op verkleuringen, vervormingen en andere afwijkingen. Eventueel wordt met een tastzoeker naar gevoelige punten gezocht. Meestal wordt er met een puntzoeker naar actieve punten gezocht. Deze punten worden behandeld met 'oor'elektrotherapie of 'oor'acupunctuur. Hierbij blijven de naalden 20 tot 30 minuten in het oor zitten. Soms worden er verblijfnaalden geplaatst of een magneetje. Dit laatste gebeurt bij mensen die absoluut niet geprikt willen worden.

Voordelen van ooracupunctuur

Door de aanwezigheid van specifieke functionele (master)punten kunnen sommige problemen 'direct' worden aangepakt en wordt vaak onmiddellijk resultaat geboekt. Bijvoorbeeld slapeloosheid wordt o.a. met de gelijknamige punten (insomnia 1en 2) behandeld. Rookverslaving of overgewicht kunnen met een aantal simpele punten worden behandeld. Verdere problemen als verslaving, psychische stoornissen als stress en overspannenheid, burnout etc. kunnen worden behandeld. Daarnaast kunnen alle soorten pijnsyndromen worden behandeld daar het hele fysieke lichaam weerspiegelt wordt in de acupunctuur.

Werkingsmechanisme

auriculo therapieOm de werking van auriculo te verklaren wordt verondersteld dat het oor een directe verbinding maakt met de Thalamus. Dit is een orgaan gelegen in de tussenhersenen dat dient als schakelstation tussen de sensibele neuronen (gevoelszenuwen) en de hersenschors, waar gevoelsprikkels worden verwerkt. Alle prikkels waar een mens zich bewust van kan zijn, lopen via de Thalamus.

Men kan een vergelijking maken met een computer waarbij het oor een toetsenbord (terminal) is. De centrale microprocessor (het brein) kan via de terminal worden bestuurd. Tevens is het oor samengesteld uit weefsel, afkomstig van de drie primaire weefsellagen uit de embryologie (ecto-,meso-, endoderm). Hieruit kan worden afgeleid dat alle weefsels en functies verenigd zijn in het oor en dat hier een prachtig instrument ligt voor behandeling van ziekten.